Ser Kaszubski okrągły naturalny

⁣Nabiał

Dlaczego warto wybrać ser kaszubski?

Specjalnie wyselekcjonowane składniki w połączeniu z rzemieślniczymi metodami sprawiają, że otrzymujemy pełnowartościowy, zdrowy produkt. Ser kaszubski jest serem półtwardym z zewnątrz, z miękkim, elastycznym środkiem. Głównym składnikiem sera kaszubskiego jest mleko, które pochodzi od lokalnych gospodarstw. Ser kaszubski dojrzewa od 24 dni do nawet 16 miesięcy. To właśnie w procesie dojrzewania wykształca się charakterystyczny smak, zapach i ziarnista konsystencja.
Już dziś odezwij się do nas, by porozmawiać o współpracy!

Jak powstaje prawdziwy kaszubski ser 

Rzemieślniczy charakter sera Kaszubskiego osiągany jest dzięki ręcznej pracy podczas kluczowych etapów produkcji – to od rzemieślniczego kunsztu naszych serowarów zależy smak i aromat, który zagości w domach w całej Polsce. Najważniejszym etapem wytwarzania sera kaszubskiego jest ręczne warzenie w wannie serowarskiej. Pod okiem doświadczonego serowara mleko jest poddawane obróbce w tradycyjnej wannie serowarskiej. Najlepsi serowarzy z Kaszub i Pomorza nieustannie czuwają nad kwasowością mleka i odpowiadają za dodanie podpuszczki i szczepionki aż do stworzenia cylindrycznych form Kaszubskiego.

Zaufaj naszej tradycji i sprawdź ofertę Starej Mleczarni!