O nas
TRADYCJA PRODUKCJI SERA W ZIELINIE SIĘGA
OKRESU MIĘDZYWOJENNEGO. POMIMO TRUDNOŚCI
W XX WIEKU ZIELIŃSKI PRZEMYSŁ MLECZARSKI
NIE PRZESTAŁ FUNKCJONOWAĆ.
-
1928
Pierwsze wzmianki dotyczące dużego gospodarstwa rolnego w miejscowości Sellin (obecnie Zielin) pochodzą z 1928 roku. Według źródeł to właśnie wtedy powstał zakład zajmujący się głównie produkcją serów dojrzewających z mleka od hodowanych w gospodarstwie krów. Wtedy to zostały zbudowane piwnice zakładu, w których obecnie dojrzewają nasze sery.
-
1930
Mleczarnia wraz z gospodarstwem rolnym zmieniła właściciela.
-
1944
W związku z przesunięciem linii frontu pod koniec II Wojny Światowej, produkcja w zakładzie została wstrzymana.
-
PO II WOJNIE ŚWIATOWEJ
Zakład został przekształcony w zamiejscowy oddział Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Miastku.
-
1998
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Miastku sprzedaje zakład produkcyjny pracownikom mleczarni.
-
2007
Uzyskanie przez Starą Mleczarnię certyfikatu produkcji serów ekologicznych.
-
2013
W 2013 roku właścicielem zakładu został Zbigniew Waz, który postanowił kontynuować tradycję produkowania zdrowych serów o naturalnym składzie, całkowicie pozbawionych sztucznych dodatków. Już po paru miesiącach ekologiczne produkty Starej Mleczarni trafiły na półki wielu liczących się polskich sklepów.
-
2016
Kontynuowanie prac nad wyjątkowymi produktami z linii produktów regionalnych.
Podpisanie kontraktu o współpracy z kluczowymi partnerami w postaci sieci wielkopowierzchniowych oraz największym dystrybutorem produktów ekologicznych w Polsce.
-
2017
Stara Mleczarnia przechodzi audyt jako producent marki prywatnej największej sieci handlowej w Polsce.
ZESPÓŁ STAREJ MLECZARNI
-
ZBIGNIEW WAZ
Prezes ZarząduWyznacza kierunki rozwoju zakładu i dba o ich realizację.Posiada bogate doświadczenie nabyte w branży finansowej. Przez 8 lat pracował w międzynarodowej korporacji o szwajcarskich korzeniach – początkowo jako Training and Development Manager, następnie jako szef działu Szkoleń i Rozwoju, gdzie odpowiadał za transfer wiedzy w organizacji oraz za wdrażanie nowych produktów finansowych i metodyk zwiększających sprzedaż. Przedsiębiorca od blisko 12 lat.
Od ponad 10 lat związany z rynkiem mleczarskim. Początkowo zajmował się konsolidowaniem małych przetwórni mleczarskich, aby umożliwić im dostarczanie produktów do sklepów wielkopowierzchniowych. W 2013 roku został właścicielem Starej Mleczarni. Fan craftowego wytwarzania serów, zwinnych metodyk zarządzania/prowadzenia projektów i CNC.
-
BEATA LIPKA
Główny Serowar i Kierownik ProdukcjiNadzoruje produkcję i kontroluje jakość na każdym etapie produkcji. -
DANIEL WELZANDT
Kierownik LogistykiZajmuje się zapewnieniem utrzymania ruchu, w tym zaopatrzeniem i wysyłkami. -
ARKADIUSZ LIPKA
SerowarOdpowiada za obróbkę mleka aż do uzyskania gotowego produktu. -
SABINA JANUSIEWCZ
LaborantBada mleko oraz wykonuje badania międzyoperacyjne. -
TERESA SICIŃSKA
MaślarzProdukuje jedyne w swoim rodzaju masło z ukwaszanej śmietanki, a także wspiera zespół w bieżących zadaniach. -
LUCJAN SZYSZKO
AparatowyZajmuje się przyjęciem mleka, a następnie przygotowaniem go i wydaniem na produkcję. -
BOŻENA WELZANDT
Pracownik DojrzewalniPielęgnuje sery i dba, żeby w odpowiednim momencie dojrzewania trafiły do konsumpcji. -
STANISŁAWA DADACZ
KonfekcjaOdpowiada za porcjowanie sera, a następnie wraz z zespołem przygotowuje go do wysyłki.