• 1928

    Pierwsze wzmianki dotyczące dużego gospodarstwa rolnego w miejscowości Sellin (obecnie Zielin) pochodzą z 1928 roku. Według źródeł to właśnie wtedy powstał zakład zajmujący się głównie produkcją serów dojrzewających z mleka od hodowanych w gospodarstwie krów. Wtedy to zostały zbudowane piwnice zakładu, w których obecnie dojrzewają nasze sery.

  • 1930

    Mleczarnia wraz z gospodarstwem rolnym zmieniła właściciela.

  • 1944

    W związku z przesunięciem linii frontu pod koniec II Wojny Światowej, produkcja w zakładzie została wstrzymana.

  • PO II WOJNIE ŚWIATOWEJ

    Zakład został przekształcony w zamiejscowy oddział Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Miastku.

  • 1998

    Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Miastku sprzedaje zakład produkcyjny pracownikom mleczarni.

  • 2007

    Uzyskanie przez Starą Mleczarnię certyfikatu produkcji serów ekologicznych.

  • 2013

    W 2013 roku właścicielem zakładu został Zbigniew Waz, który postanowił kontynuować tradycję produkowania zdrowych serów o naturalnym składzie, całkowicie pozbawionych sztucznych dodatków. Już po paru miesiącach ekologiczne produkty Starej Mleczarni trafiły na półki wielu liczących się polskich sklepów.

  • 2016

    Kontynuowanie prac nad wyjątkowymi produktami z linii produktów regionalnych.

    Podpisanie kontraktu o współpracy z kluczowymi partnerami w postaci sieci wielkopowierzchniowych oraz największym dystrybutorem produktów ekologicznych w Polsce.

  • 2017

    Stara Mleczarnia przechodzi audyt jako producent marki prywatnej największej sieci handlowej w Polsce.

ZESPÓŁ STAREJ MLECZARNI

Udało nam się zbudować wyjątkowy zespół ludzi, którzy kochają swoją pracę. Kilka lat wspólnie ciężko pracowaliśmy na bezkompromisową jakość naszych produktów, co ostatecznie udało się osiągnąć. Jestem absolutnie przekonany, że w szybkim tempie przełoży się to na społeczność, która będzie budowana wokół naszych produktów i naszej filozofii.
Zbigniew Waz
prezes Starej Mleczarni
  • ZBIGNIEW WAZ

    ZBIGNIEW WAZ

    Prezes Zarządu
    Wyznacza kierunki rozwoju zakładu i dba o ich realizację.

    Posiada bogate doświadczenie nabyte w branży finansowej. Przez 8 lat pracował w międzynarodowej korporacji o szwajcarskich korzeniach – początkowo jako Training and Development Manager, następnie jako szef działu Szkoleń i Rozwoju, gdzie odpowiadał za transfer wiedzy w organizacji oraz za wdrażanie nowych produktów finansowych i metodyk zwiększających sprzedaż. Przedsiębiorca od blisko 12 lat.

    Od ponad 10 lat związany z rynkiem mleczarskim. Początkowo zajmował się konsolidowaniem małych przetwórni mleczarskich, aby umożliwić im dostarczanie produktów do sklepów wielkopowierzchniowych. W 2013 roku został właścicielem Starej Mleczarni. Fan craftowego wytwarzania serów, zwinnych metodyk zarządzania/prowadzenia projektów i CNC.

  • TOMASZ SOROKA

    TOMASZ SOROKA

    Przewodniczący Rady Nadzorczej
    Przedsiębiorca od 11 lat. Nadzoruje działalność Zakładu od strony inwestorskiej, a także angażuje się w bieżące działania strategiczne.

    Posiada wieloletnie doświadczenie we współpracy ze startupami działającymi w branży technologicznej. Rozwija projekty od strony biznesowej i software’owej.

    Do każdego projektu, w którym uczestniczy, podchodzi w sposób indywidualny. Do Starej Mleczarni wnosi świeże spojrzenie na branżę mleczarską, dzięki któremu nawet tradycyjny biznes, jakim jest produkcja serów może pod względem modelu biznesowego i innowacyjności dorównywać startupom.

  • BEATA LIPKA

    BEATA LIPKA

    Główny Serowar i Kierownik Produkcji
    Nadzoruje produkcję i kontroluje jakość na każdym etapie produkcji.
  • DANIEL WELZANDT

    DANIEL WELZANDT

    Kierownik Logistyki
    Zajmuje się zapewnieniem utrzymania ruchu, w tym zaopatrzeniem i wysyłkami.
  • ARKADIUSZ LIPKA

    ARKADIUSZ LIPKA

    Serowar
    Odpowiada za obróbkę mleka aż do uzyskania gotowego produktu.
  • SABINA JANUSIEWCZ

    SABINA JANUSIEWCZ

    Laborant
    Bada mleko oraz wykonuje badania międzyoperacyjne.
  • TERESA SICIŃSKA

    TERESA SICIŃSKA

    Maślarz
    Produkuje jedyne w swoim rodzaju masło z ukwaszanej śmietanki, a także wspiera zespół w bieżących zadaniach.
  • LUCJAN SZYSZKO

    LUCJAN SZYSZKO

    Aparatowy
    Zajmuje się przyjęciem mleka, a następnie przygotowaniem go i wydaniem na produkcję.
  • BOŻENA WELZANDT

    BOŻENA WELZANDT

    Pracownik Dojrzewalni
    Pielęgnuje sery i dba, żeby w odpowiednim momencie dojrzewania trafiły do konsumpcji.
  • STANISŁAWA DADACZ

    STANISŁAWA DADACZ

    Konfekcja
    Odpowiada za porcjowanie sera, a następnie wraz z zespołem przygotowuje go do wysyłki.