Jak rozpoznać prawdziwe masło? 5 wskazówek
Jak rozpoznać prawdziwe masło? 5 wskazówek
Masło to jeden z najstarszych i najbardziej cenionych produktów spożywczych. Unikalny smak i bogactwo wartości odżywczych sprawiają, że jest nieodzownym składnikiem potraw, przekąsek i deserów z całego świata. Jednak na półkach sklepowych możemy znaleźć wiele produktów określanych jako „masło”, które nie zawsze spełniają standardy prawdziwego masła. Jak rozpoznać prawdziwe masło? Czym kierować się przy zakupie? Poznaj 5 wskazówek, które pomogą ci wybrać pełnowartościowy produkt! Prawdziwe masło, czyli jakie? Idealne smarowidło, dodatek do zapiekanki i tostów, podstawa idealnej fasolki szparagowej z bułką tartą – mowa oczywiście o maśle! Ale czy wiesz, że prawdziwe masło to produkt wyrabiany wyłącznie […]
Jak prawidłowo przechowywać masło?
Jak prawidłowo przechowywać masło? Masło, czyli ulubiony dodatek do smarowania pieczywa, przyrządzania sosów, zapiekanek i wielu innych potraw. Dzięki wyjątkowym walorom smakowym nadaje potrawom bogaty, kremowy smak i aksamitną konsystencję. Jednak, aby cieszyć się jego pełnym smakiem i wartościami odżywczymi, ważne jest, aby prawidłowo je przechowywać. Dowiedz się, jak najlepiej przechowywać masło, aby zachować jego świeżość na dłużej. Sprawdź, czy zawsze należy trzymać masło w lodówce. Gdzie przechowywać masło? Masło to nie tylko podstawowy składnik kanapek i wielu potraw, ale również prawdziwy kulinarny skarb, który potrafi wzbogacić smak każdego dania – od chrupiącego tosta […]
Czy masło jest zdrowe? Poznaj właściwości odżywcze
Czy masło jest zdrowe? Poznaj właściwości odżywcze W ostatnich latach debata na temat zdrowotnych aspektów masła przybrała na sile. Kiedyś krytykowane ze względu na wysoką zawartość nasyconych tłuszczów, masło powraca do łask jako składnik zdrowej diety! Ale czy masło jest naprawdę zdrowe? W tym artykule rozwiewamy mity i przyglądamy się faktom, aby pomóc ci zrozumieć prawdziwą wartość masła zbilansowanej diecie. Z czego robi się masło? Zacznijmy od początku, czyli jak powstaje masło? Masło robi się ze śmietany, która jest surowcem podstawowym do produkcji tego tłuszczu jadalnego. Proces produkcji masła polega na ubijaniu śmietany, aż masło oddzieli się […]
Nabiał a zdrowie: fakty i mity
Nabiał a zdrowie: fakty i mity Nabiał od wieków stanowi ważny element ludzkiej diety. Pierwsze sery znane były ponad 7500 lat temu, a historia jogurtu sięga 3000 lat! Nabiał dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak białko, wapń, witaminy i minerały. W ostatnich latach wokół nabiału narosło wiele mitów i kontrowersji. Niektórzy twierdzą, że jest on szkodliwy dla zdrowia i przyczynia się do różnych chorób. Inni uważają go za niezbędny element zdrowej diety. Jaka jest prawda? Poznaj fakty i mity na temat nabiału. Co zaliczamy do nabiału? Nabiał to grupa produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Do nabiału zaliczamy […]
10 pomysłów na przekąski z serem kaszubskim od Starej Mleczarni
10 pomysłów na przekąski z serem kaszubskim od Starej Mleczarni Sery kaszubskie to jedne z najbardziej charakterystycznych regionalnych specjałów w Polsce. Specyficzna flora kaszubskich łąk i staranna selekcja mleka sprawia, że cechuje je niepowtarzalny smak i aromat. Masz w lodówce ser Kaszubski naturalny, a może w wersji z czarnuszką? Poznaj 10 pomysłów na przekąski z serem kaszubskim, które na pewno przypadną ci do gustu! Jak smakuje ser kaszubski? Ser kaszubski to ser podpuszczkowy dojrzewający. Cechuje go łagodny, lekko kwaśny i delikatnie słony smak. Typową cechą kaszubskiego jest chropowata skórka i ziarnista struktura. Barwa sera może nieco się różnić w zależności od pory […]
Jak wybrać ser na sernik? Poradnik
Jak wybrać ser na sernik? Poradnik Znany w wielu krajach – już od czasów starożytnych! Jest stałym gościem świąt, uroczystości i popołudniowych spotkań przy kawie. Sernik może z dumą nosić miano jednego z najpopularniejszych ciast na świecie. Sekretem udanego sernika jest oczywiście wybór odpowiedniego sera. To właśnie ser decyduje o tym, jaką konsystencję będzie miało ciasto. Jaki ser do sernika wybrać? Czy każdy twaróg tłusty jest odpowiedni? Sprawdź poradnik Starej Mleczarni i przygotuj idealny sernik! Historia sernika Wiesz, że pierwsze wzmianki o serniku pojawiły się już w starożytności? Grecki filozof Agimus określał sernik prawdziwym rarytasem. […]
Smażony ser – pomysł na zimową przekąskę
Smażony ser – pomysł na zimową przekąskę Zima to doskonały czas na rozgrzewające przekąski. Jednym z przysmaków, który umili zimowe wieczory, jest smażony ser. Pochodzący z Czech, uwielbiany na Słowacji – smażony ser to szybkie i proste danie. Jaki ser wybrać do smażenia i jak zrobić serową przekąskę? Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania i przygotuj idealną serową, zimową przekąskę! Przepis na smażony ser Zastanawiasz się, jak zrobić idealny smażony ser? Sekretem tej smakowitej przekąski jest połączenie chrupiącej panierki z roztopionym, kremowym serem, które rozpływa się w ustach! Aby zrobić smażony ser, potrzebujesz: ser (oczywiście!), jajko bułkę […]
Sery w diecie wegetariańskiej – wszystko, co musisz wiedzieć
Sery w diecie wegetariańskiej – wszystko, co musisz wiedzieć Jesteś wegetarianinem i nie wyobrażasz sobie życia bez smaku sera? Dobre wieści! Świat serów wegetariańskich staje się coraz bogatszy i smaczniejszy. Dowiedz się, czy wegetarianie mogą jeść sery oraz jakich serów unikać w diecie roślinnej. Czy wegetarianie mogą jeść ser? Dieta wegetariańska jest coraz bardziej popularna. Szacuje się, że już ponad 10% populacji zrezygnowało z mięsa. Powody są różne: etyczne, religijne, a nawet ekologiczne. Producenci żywności nie pozwolili, by wegetarianie zostali w tyle! W sklepach i restauracjach (nawet tych typu fast food) jest coraz większy wybór roślinnych zamienników […]
7 rzeczy, których nie wiesz o żółtym serze!
7 rzeczy, których nie wiesz o żółtym serze! Czy wiesz, że przeciętny Polak zjada ok. 13 kilogramów żółtego sera rocznie! W Polsce najchętniej wybieramy goudę i maasdamer, za to we Włoszech króluje parmiggiano reggiano. Aby zrobić kilogram prawdziwego sera potrzeba aż 10 litrów mleka. Czego nie wiesz o żółtym serze? Poznaj 7 nieoczywistych faktów i ciekawostek, które zaskoczą nawet koneserów sera! 1. Dlaczego ser żółty jest… żółty? Ser wyrabia się z mleka. Mleko jest białe. Skąd więc żółta barwa uwielbianej goudy, edamskiego, cheddaru lub parmezanu? Żółty kolor sera to zasługa prowitaminy A, czyli beta-karotenu. Ta […]
5 pomysłów na serowe przekąski
5 pomysłów na serowe przekąski Lato to czas pikników, przyjęć w ogrodzie i grilla. Na świeżym powietrzu doskonale sprawdzają się serowe przekąski. Ser doskonale komponuje się z warzywami, owcami, bakaliami i pieczywem, co daje wiele kulinarnych możliwości. Jakie serowe przekąski przygotować latem? Oto 5 pomysłów, w których doskonale sprawdzi się Kaszëbsczi sér! 1. Placki z cukinii z serem kaszubskim z cebulką Lipiec to sezon na cukinię! Cukinia jest warzywem niskokalorycznym, o niskim indeksie glikemicznym. Doskonale sprawdza się jako baza letnich dań i przekąsek. Planujesz domową imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi? Przygotuj placki z cukinii z serem kaszubskim z cebulką. To nieco […]
Jak wybrać ser? Poradnik dla smakoszy Serów
Jak wybrać ser? Poradnik dla smakoszy Serów Ser to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów! Jest znany i lubiany na całym świecie. Różnorodność smaków i aromatów sprawia, że nadaje się do kanapek, makaronów, sałatek oraz innych potraw i przekąsek. Biały, żółty, topiony, pleśniowy – wybór sera jest naprawdę ogromny! Jak jednak wybrać ser wysokiej jakości? Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Jak odróżnić ser od wyrobów seropodobnych? Sprawdź poradnik Starej Mleczarni dla smakoszy sera! Prawdziwy ser, czyli jaki? Wiesz, że nazwa „ser” jest chroniona Prawem Wspólnot Europejskich? W 1987 roku Rozporządzeniem Komisji Europejskiej Wspólnoty […]
Tradycyjne polskie sery: które warto znać?
Tradycyjne polskie sery: które warto znać? Cebularz lubelski, jabłka grójeckie, rogal świętomarciński to prawdziwie polskie wyroby, które zasłynęły na całym świecie! Warto poznać też tradycyjne polskie sery. Okazuje się, że nasz kraj ma całkiem niezłe portfolio tradycyjnych serowarskich wyrobów. Jakich serów z Polski warto spróbować, oprócz oscypka? Poznaj tradycyjne polskie sery oraz metody ich wyrabiania! Sery z Polski Tradycyjne polskie sery to bogactwo kulinarnego dziedzictwa Polski. Zarówno przepis, jak i metody wyrabiania są znane od pokoleń. Polska słynie z produkcji serów regionalnych, które charakteryzują się unikalnymi cechami smakowymi i aromatycznymi, związanymi […]
Sery podpuszczkowe – jak powstają i czym się charakteryzują?
Sery podpuszczkowe – jak powstają i czym się charakteryzują? To jedne z najpopularniejszych serów na świecie. Są znane i lubiane we Francji, Włoszech, Szwajcarii, Holandii i w Polsce! Mogą być wędzone, solankowe, a nawet z przerostem pleśni. Mowa oczywiście o serach podpuszczkowych. Czy jednak potrafisz wymienić przykłady serów podpuszczkowych? Zanim położysz kolejny plasterek Kaszëbsczi Sër lub gouda na kanapkę, poznaj sposób wyrabiania i charakterystykę serów podpuszczkowych! Sery podpuszczkowe – jakie to? Sery podpuszczkowe to rodzaj serów, które powstają z mleka krowiego, koziego lub owczego. Proces wytwarzania jest czasochłonny i wymaga odpowiednich warunków i składników. Niezbędnym elementem jest podpuszczka, […]
Jak przechowywać ser? Praktyczny poradnik
Jak przechowywać ser? Praktyczny poradnik Ser to niezbędny produkt w lodówce każdego smakosza. Żółte plastry stanowią dodatek do kanapek, miękka i lekka mozzarella uzupełnia sałatki, a pleśniowy brie i camembert goszczą na desce serów podczas odwiedzin przyjaciół. Ser ma jednak jedną małą wadę – może szybko się zeschnąć i stracić swoje walory. Tylko prawidłowe przechowywanie sera sprawi, że zachowa on smak i aromat nabyty podczas okresu dojrzewania. Na co, zwrócić uwagę odkładając kostkę lub plastry sera do lodówki? Sprawdź praktyczny poradnik Starej Mleczarni: jak przechowywać ser! Jak przechowywać ser, by zachował smak? Ser kupuje […]
Przepisy na Wielkanoc z serem w roli głównej
Przepisy na Wielkanoc z serem w roli głównej Wielkanocne potrawy to przede wszystkim żurek na zakwasie, kolorowe mazurki, biała kiełbasa i gotowane jajka. Zależnie od regionu Polski, możemy spotkać pieczeń rzymską z jajkiem, pieczenie ze schabu pasztety tradycyjne i wegetariańskie pasztety warzywne. Co powiesz na to, by w wielkanocnym menu umieścić dania i przekąski z serem? Zobacz proste przepisy na Wielkanoc z serem w roli głównej! Zaskocz gości (nie tylko) podczas wielkanocnego śniadania. Ser na Wielkanoc Miłośnicy sera mogą powiedzieć „to nic dziwnego”! W wielu polskich domach podczas wielkanocnego śniadania znajdziemy ser – jako skromny dodatek, tuż obok wędlin i warzyw. Co […]
Ser na ciepło: jaki wybrać? Który najlepiej się topi?
Ser na ciepło: który topi się najlepiej? Niezbędny składnik tostów, podstawa dobrej pizzy – ser na gorąco to prawdziwy przysmak! Doskonale znany jest w kuchni francuskiej, włoskiej, czeskiej, szwajcarskiej, amerykańskiej, a także polskiej (mowa oczywiście o oscypkach z żurawiną). Pod wpływem ciepła powinien uzyskać ciągnącą, niemal gumową konsystencję. Który ser topi się najlepiej, a którego lepiej unikać na ciepło? Sprawdź praktyczny przewodnik Starej Mleczarni dla miłośników sera! Dlaczego ser się topi? Sery pod wpływem ciepła nabiera charakterystycznych właściwości. Zmienia się jego smak, zapach, a przede wszystkim konsystencja. Zapiekany lub gotowany ser powinien być przyjemnie ciągnący […]
Kim jest serowar? Poznaj tajniki zawodu
Kim jest serowar? Poznaj tajniki zawodu Chcesz wiedzieć, czym zajmuje się serowar? Najprościej mówiąc: wytwarzaniem sera! Proces wytwarzania sera jest jednak wieloetapowy i czasochłonny, a od uważności i czujnego oka serowara zależy finalny smak i aromat sera. Serowarstwo jest prawdziwą sztuką! Zobacz, za co odpowiada i jakie cechy powinien mieć serowar. Czym jest serowarstwo? Na początek trochę teorii. Sery powstają w zakładach zajmujących się produkcją wyrobów mlecznych, takich jak np. Stara Mleczarnia. Serowarstwo jest specyficznym działem mleczarstwa, który skupia się na wyrabianiu serów. Jak powstają sery? Podstawowym surowcem jest mleko zwierząt hodowlanych. […]
Sery kaszubskie. 5 ciekawostek, które warto znać
Sery kaszubskie. 5 ciekawostek, które warto znać Kaszuby to wyjątkowy region na mapie Polski. To właśnie z miejscowości Sellin, czyli współczesnego Zielina, pochodzą pierwsze wzmianki o zakładach produkujących sery dojrzewające z mleka od hodowanych krów. Okazuje się, że tradycja wyrobów mleczarskich w tym regionie jest znacznie dłuższa. Co charakteryzuje sery kaszubskie i dlaczego są tak wyjątkowe? Sprawdź 5 ciekawostek o serach kaszubskich, które warto znać! Czym charakteryzują się sery kaszubskie? Każdy rodzaj sera wyróżnia się charakterystycznym smakiem, zapachem i strukturą. Na to, jaki będzie ser wpływ, mają użyte składniki, metoda produkcji i czas dojrzewania. To dlatego […]
Sery pleśniowe: wszystko, co musisz wiedzieć!
Sery pleśniowe: wszystko, co musisz wiedzieć! Znane od kilkuset lat, kojarzone przede wszystkim z Francją, doceniane za oryginalne walory smakowe. Sery pleśniowe do niedawna uchodziły za produkt luksusowy. Obecnie na naszych stołach często można znaleźć brie, camemberta, lazura czy roqueforta. Jak powstają sery pleśniowe, jakie mają właściwości oraz jak je podawać? Podpowiadamy, co musisz wiedzieć o serach pleśniowych! Jak powstają sery pleśniowe? To może wydawać się zbyt oczywiste, ale sery pleśniowe powstają oczywiście z mleka – najczęściej krowiego, ale też owczego lub koziego. Ser jest ścinany za pomocą podpuszczki, a następnie – dzięki obecności specjalnie […]
Jak grillować sery?
Jak grillować sery? Praktyczny poradnik Maj to nie tylko długi weekend, ale także początek sezonu na grillowanie. Jeżeli zastanawiacie się, co warto wrzucić na ruszt zamiast kiełbasy, karkówki i warzyw, polecamy grillowane sery. Sprawdzą się jako samodzielny posiłek, alternatywa na grilla dla wegetarian oraz jako dodatek do mięs i sałatek. Jaki ser wybrać na grilla, jak go przyrządzić i z czym podawać? Podpowiadamy! Camembert czy oscypek – jakie sery wybrać na grilla? Wielu z Was może kojarzyć cypryjskie kanapki z grillowanym serem halloumi i warzywnymi dodatkami, które można znaleźć w lokalnych tawernach – to prawdziwy śródziemnomorski przysmak! Ser z rusztu to częsty widok także […]
Jakie mleko na ser?
Jakie mleko na ser? Wszystko, co należy wiedzieć! Spożywanie od pierwszych dni życia, cenione za zawartość witamin i minerałów, od tysięcy lat wykorzystywane do produkcji nabiału, wypieków i deserów. Już w 3 000 p.n.e. (a nawet wcześniej!) stało się bazą wyrobów serowarskich – to najstarszy opanowany sposób przetwórstwa mleka. Mleko to jeden z najważniejszych produktów w diecie człowieka, ale i każdego ssaka. Zobacz, jak wybór mleka wpływa na jakość i smak sera! Jak powstaje ser? Produkcja serów w Europie ma wielowiekową tradycję, a wiele gatunków wciąż powstaje według wypracowanych setki lat temu receptur – tak, jak w przypadku serów kaszubskich ze Starej Mleczarni. […]
Czym różni się gouda od parmezanu? Przewodnik po gatunkach i rodzajach sera
Czym różni się gouda od parmezanu? Przewodnik po gatunkach i rodzajach sera Na świecie produkowanych jest ponad 4 000 gatunków sera – żółte, białe, z mleka krowiego, koziego, a także w wersji wegańskiej. Krajów, które słyną z serowych wyrobów, jest naprawdę wiele. Jednymi z najpopularniejszych producentów sera są Francja, Włochy, Szwajcaria, Holandia i… Polska. Każdy ser ma swoją nazwę – często pochodzi ona od regionu, w jakim jest wyrabiany. Pewnie na Waszych stołach gościł już ser gouda, edamski, camembert, mozzarella i wiele innych gatunków. Czym różnią się poszczególne gatunki i rodzaje serów? Sprawdź praktyczny […]
Old Sellin- nowy ser od Starej Mleczarni
Old Sellin – nowy ser od Starej Mleczarni Dzięki połączeniu prawdziwego, polskiego mleka siennego, żywych kultur bakterii mlekowych i naturalnej podpuszczki powstał wyjątkowy ser Old Sellin. Nowy produkt z portfolio Starej Mleczarni czerpie z regionu Pomorza nie tylko tajniki serowarskiego kunsztu, ale też…nazwę. Sprawdź, jak wyrabiany jest Old Sellin i jak smakuje nowy przysmak od Starej Mleczarni! Jak powstaje tradycyjny Old Sellin? Szukając inspiracji na nowy wyrób Stara Mleczarnia – tradycyjnie – sięgnęła prosto do tradycji i natury regionu Pomorza Zachodniego. To właśnie tu, w miejscowości Zielin (dawniej Sellin) narodziły się serowarskie tradycje, które […]
Sery – 5 faktów dla smakoszy
Twardy lub miękki, biały lub żółty, tłusty lub chudy – mowa oczywiście o serze. Ser to smaczny i szybki pomysł na śniadanie i przekąskę, a nawet zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej. Świetnie smakuje w połączeniu z warzywami, owocami, pieczywem i oczywiście z winem. Rocznie zjadamy niemal 13 kilogramów sera, a tradycja wyrobów serowarskich w Europie ma ponad 7 000 lat. Czy jednak ser jest zdrowy, a może jest zbyt kaloryczny? Czemu sery mają specyficzny zapach i skąd wzięły się dziury w serze? Poznaj 10 faktów, które powinien znać każdy smakosz serów! Czy sery są zdrowe? Wiele osób […]
Ser z najlepszego mleka w Polsce
Mleko sienne pozyskiwane jest od krów karmionych wyłącznie trawą i sianem, przebywających na pastwiskach nawet 150-180 dni w roku. Mleko o tym standardzie produkuje tylko jedno gospodarstwo w Polsce. Starej Mleczarni SA udało się nawiązać z nim partnerską współpracę i dzięki niej pozyskać najlepszy możliwy surowiec do produkcji sera. Dostawcą mleka jest Spółka Rolnicza Juchowo. To największe w Polsce i jedno z największych w Europie gospodarstw biodynamicznych, które o sposób hodowli krów dba w szczególny sposób. Dzięki naturalnemu żywieniu i pastwiskowaniu mleko tych krów zyskuje doskonały smak i wysokie wartości odżywcze. Według badań mleko sienne zawiera nawet dwukrotnie więcej […]
W trosce o środowisko – bioopakowania
Czy można pójść o krok dalej w dbaniu o środowisko nie tylko na etapie pozyskiwania składników do produkcji i w samej produkcji serów? Można. Warto próbować zamienić plastik na roślinne, bardziej ekologiczne surowce do opakowań. W ostatnich latach wiele mówi się o rosnącej produkcji i zużyciu plastikowych opakowań oraz o zastraszającej ilości plastikowych odpadów. Stara Mleczarnia SA zaczęła testować ekologiczne, biodegradowalne opakowania serów. Współgrają one z filozofią firmy i wyróżniają się na sklepowych półkach. Nowe bioopakowania produkuje się z surowców roślinnych (skrobi, celulozy). W procesie kompostowania przemysłowego lub w warunkach sprzyjających ulegają degradacji w czasie krótszym niż 180 dni. Badania wykazały także, że barierowość tych […]
Czy wiemy co jemy? O szkodliwości dodatków chemicznych
Obecnie w Polsce mamy ponad 330 chemicznych dodatków do żywności dopuszczonych do użytku. Mają różne technologiczne zastosowania. Na ich stosowanie zezwala polskie i unijne prawo. Wiele się dotąd mówiło i pisało o ich nieszkodliwości, o ich pozytywnym wpływie na smak, konsystencję czy trwałość produktów. Ale od kilku lat pojawia się coraz więcej wyników badań wskazujących na to, że dodatki do żywności mogą powodować alergie i choroby. Pokazuje to również opublikowany na początku stycznia 2019 raport Najwyższej Izby Kontroli. Z badań wynika, że statystycznie na jeden produkt spożywczy przypada 5 dodatków chemicznych. Wśród przebadanych produktów rekordowy miał ich aż 19. NIK wskazuje, […]
Muzyka sprzyja dojrzewaniu
O tym, że krowy słuchają muzyki i ma to niezwykle pozytywny wpływ na właściwości i smak ich mleka już słyszeliśmy. Ale żeby muzykę puszczać… serom? W Szwajcarii we wsi Burgdorf, u producenta serów Emmentaler od września 2018 prowadzony jest eksperyment mający stwierdzić, czy muzyka (i rodzaj muzyki) mogą mieć wpływ na smak i jakość serów. Prowadzą go uczeni i studenci Uniwersytetu Berneńskiego. Pod otwartymi skrzyniami, w których dojrzewają kręgi serów, umieszczono głośniki, z których puszczana jest muzyka rozmaitych gatunków. Beat Wampfler – właściciel wytwórni i serowar – sądzi, że „muzyka ma wpływ na bakterie i enzymy, co przekłada się na fizyczne lub biologiczne reakcje zachodzące wewnątrz sera”. Jeden […]
Chlorek wapnia – nieszkodliwy dodatek do żywności?
Chlorek wapnia (E509) to związek syntetyczny regulujący kwasowość. W przemyśle spożywczym jest wykorzystywany głównie jako substancja wiążąca, stabilizator. Jest obecny w wielu produktach, np. galaretkach, dżemach, powidłach, puszkowanych owocach i warzywach. W serowarstwie chlorek wapnia zwiększa krzepliwość mleka i wydajność sera (to znaczy, że z danej porcji mleka można przy użyciu chlorku wapnia wyprodukować więcej sera). Chlorek wapnia poprawia też jakość skrzepu i, co za tym idzie, konsystencję finalnego produktu serowarskiego. Jeśli w mleku jonów wapnia jest za mało (a dzieje się tak w przypadku mleka pozyskiwanego od źle żywionych krów czy poddanego zbyt agresywnej obróbce termicznej), chlorek […]
Czy wiecie, że najstarsze ślady produkcji sera pochodzą z Polski?
Jak podaje pismo „Nature”, zgodnie z badaniami archeologicznymi już w czasach neolitu na terenie naszego kraju produkowano ser. Prawdopodobnie był on produkowany na terenie obecnych Kujaw już 7500 lat temu! Przeprowadzono analizę chemiczną ceramiki neolitycznej znalezionej na terenie Kujaw. Odnalezione naczynia posiadały dziury do odsączania, kształt naczyń sugerował także, że mogły służyć do produkcji sera. Potwierdziła to analiza – znaleziono na nich pozostałości mleka. Trudno określić, w jaki sposób ówcześni ludzie opracowali technikę fermentacji mleka i ile czasu zajęło im opracowanie procesu produkcji sera. Ale jeśli wierzyć badaniom, polskie tradycje serowarskie sięgają znacznie […]