Kim jest serowar? Poznaj tajniki zawodu

Kim jest serowar? Poznaj tajniki zawodu

Kim jest serowar? Poznaj tajniki zawodu Chcesz wiedzieć, czym zajmuje się serowar? Najprościej mówiąc: wytwarzaniem sera! Proces wytwarzania sera jest jednak wieloetapowy i czasochłonny, a od uważności i czujnego oka serowara zależy finalny smak i aromat sera. Serowarstwo jest prawdziwą sztuką! Zobacz, za co odpowiada i jakie cechy powinien mieć serowar. Czym jest serowarstwo? Na początek trochę teorii. Sery powstają w zakładach zajmujących się produkcją wyrobów mlecznych, takich jak np. Stara Mleczarnia. Serowarstwo jest specyficznym działem mleczarstwa, który skupia się na wyrabianiu serów. Jak powstają sery? Podstawowym surowcem jest mleko zwierząt hodowlanych. […]

Sery kaszubskie. 5 ciekawostek, które warto znać

Sery kaszubskie. 5 ciekawostek, które warto znać

Sery kaszubskie. 5 ciekawostek, które warto znać Kaszuby to wyjątkowy region na mapie Polski. To właśnie z miejscowości Sellin, czyli współczesnego Zielina, pochodzą pierwsze wzmianki o zakładach produkujących sery dojrzewające z mleka od hodowanych krów. Okazuje się, że tradycja wyrobów mleczarskich w tym regionie jest znacznie dłuższa. Co charakteryzuje sery kaszubskie i dlaczego są tak wyjątkowe? Sprawdź 5 ciekawostek o serach kaszubskich, które warto znać! Czym charakteryzują się sery kaszubskie? Każdy rodzaj sera wyróżnia się charakterystycznym smakiem, zapachem i strukturą. Na to, jaki będzie ser wpływ, mają użyte składniki, metoda produkcji i czas dojrzewania. To dlatego […]

Sery pleśniowe: wszystko, co musisz wiedzieć!

Sery pleśniowe: wszystko, co musisz wiedzieć!

Sery pleśniowe: wszystko, co musisz wiedzieć! Znane od kilkuset lat, kojarzone przede wszystkim z Francją, doceniane za oryginalne walory smakowe. Sery pleśniowe do niedawna uchodziły za produkt luksusowy. Obecnie na naszych stołach często można znaleźć brie, camemberta, lazura czy roqueforta. Jak powstają sery pleśniowe, jakie mają właściwości oraz jak je podawać? Podpowiadamy, co musisz wiedzieć o serach pleśniowych! Jak powstają sery pleśniowe? To może wydawać się zbyt oczywiste, ale sery pleśniowe powstają oczywiście z mleka – najczęściej krowiego, ale też owczego lub koziego. Ser jest ścinany za pomocą podpuszczki, a następnie – dzięki obecności specjalnie […]

Jak grillować sery?

Jak grillować sery?

Jak grillować sery? Praktyczny poradnik Maj to nie tylko długi weekend, ale także początek sezonu na grillowanie. Jeżeli zastanawiacie się, co warto wrzucić na ruszt zamiast kiełbasy, karkówki i warzyw, polecamy grillowane sery. Sprawdzą się jako samodzielny posiłek, alternatywa na grilla dla wegetarian oraz jako dodatek do mięs i sałatek. Jaki ser wybrać na grilla, jak go przyrządzić i z czym podawać? Podpowiadamy! Camembert czy oscypek – jakie sery wybrać na grilla? Wielu z Was może kojarzyć cypryjskie kanapki z grillowanym serem halloumi i warzywnymi dodatkami, które można znaleźć w lokalnych tawernach – to prawdziwy śródziemnomorski przysmak! Ser z rusztu to częsty widok także […]

Jakie mleko na ser?

Jakie mleko na ser?

Jakie mleko na ser? Wszystko, co należy wiedzieć! Spożywanie od pierwszych dni życia, cenione za zawartość witamin i minerałów, od tysięcy lat wykorzystywane do produkcji nabiału, wypieków i deserów. Już w 3 000 p.n.e. (a nawet wcześniej!) stało się bazą wyrobów serowarskich – to najstarszy opanowany sposób przetwórstwa mleka. Mleko to jeden z najważniejszych produktów w diecie człowieka, ale i każdego ssaka. Zobacz, jak wybór mleka wpływa na jakość i smak sera! Jak powstaje ser? Produkcja serów w Europie ma wielowiekową tradycję, a wiele gatunków wciąż powstaje według wypracowanych setki lat temu receptur – tak, jak w przypadku serów kaszubskich ze Starej Mleczarni. […]

Czym różni się gouda od parmezanu? Przewodnik po gatunkach i rodzajach sera

Czym różni się gouda od parmezanu? Przewodnik po gatunkach i rodzajach sera

Czym różni się gouda od parmezanu? Przewodnik po gatunkach i rodzajach sera Na świecie produkowanych jest ponad 4 000 gatunków sera – żółte, białe, z mleka krowiego, koziego, a także w wersji wegańskiej. Krajów, które słyną z serowych wyrobów, jest naprawdę wiele. Jednymi z najpopularniejszych producentów sera są Francja, Włochy, Szwajcaria, Holandia i… Polska. Każdy ser ma swoją nazwę – często pochodzi ona od regionu, w jakim jest wyrabiany. Pewnie na Waszych stołach gościł już ser gouda, edamski, camembert, mozzarella i wiele innych gatunków. Czym różnią się poszczególne gatunki i rodzaje serów? Sprawdź praktyczny […]

Old Sellin- nowy ser od Starej Mleczarni

Old Sellin- nowy ser od Starej Mleczarni

Old Sellin – nowy ser od Starej Mleczarni Dzięki połączeniu prawdziwego, polskiego mleka siennego, żywych kultur bakterii mlekowych i naturalnej podpuszczki powstał wyjątkowy ser Old Sellin. Nowy produkt z portfolio Starej Mleczarni czerpie z regionu Pomorza nie tylko tajniki serowarskiego kunsztu, ale też…nazwę. Sprawdź, jak wyrabiany jest Old Sellin i jak smakuje nowy przysmak od Starej Mleczarni! Jak powstaje tradycyjny Old Sellin? Szukając inspiracji na nowy wyrób Stara Mleczarnia – tradycyjnie – sięgnęła prosto do tradycji i natury regionu Pomorza Zachodniego. To właśnie tu, w miejscowości Zielin (dawniej Sellin) narodziły się serowarskie tradycje, które […]

Sery – 5 faktów dla smakoszy

Sery – 5 faktów dla smakoszy

Twardy lub miękki, biały lub żółty, tłusty lub chudy – mowa oczywiście o serze. Ser to smaczny i szybki pomysł na śniadanie i przekąskę, a nawet zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej. Świetnie smakuje w połączeniu z warzywami, owocami, pieczywem i oczywiście z winem. Rocznie zjadamy niemal 13 kilogramów sera, a tradycja wyrobów serowarskich w Europie ma ponad 7 000 lat. Czy jednak ser jest zdrowy, a może jest zbyt kaloryczny? Czemu sery mają specyficzny zapach i skąd wzięły się dziury w serze? Poznaj 10 faktów, które powinien znać każdy smakosz serów! Czy sery są zdrowe? Wiele osób […]