fbpx
Ser z najlepszego mleka w Polsce

Ser z najlepszego mleka w Polsce

Mleko sienne pozyskiwane jest od krów karmionych wyłącznie trawą i sianem, przebywających na pastwiskach nawet 150-180 dni w roku. Mleko o tym standardzie produkuje tylko jedno gospodarstwo w Polsce. Starej Mleczarni SA udało się nawiązać z nim partnerską współpracę i dzięki niej pozyskać najlepszy możliwy surowiec do produkcji sera. Dostawcą mleka jest Spółka Rolnicza Juchowo. To największe w Polsce i jedno z największych w Europie gospodarstw biodynamicznych, które o sposób hodowli krów dba w szczególny sposób. Dzięki naturalnemu żywieniu i pastwiskowaniu mleko tych krów zyskuje doskonały smak i wysokie wartości odżywcze. Według badań mleko sienne zawiera nawet dwukrotnie więcej […]

W trosce o środowisko – bioopakowania

W trosce o środowisko – bioopakowania

Czy można pójść o krok dalej w dbaniu o środowisko nie tylko na etapie pozyskiwania składników do produkcji i w samej produkcji serów? Można. Warto próbować zamienić plastik na roślinne, bardziej ekologiczne surowce do opakowań. W ostatnich latach wiele mówi się o rosnącej produkcji i zużyciu plastikowych opakowań oraz o zastraszającej ilości plastikowych odpadów. Stara Mleczarnia SA zaczęła testować ekologiczne, biodegradowalne opakowania serów. Współgrają one z filozofią firmy i wyróżniają się na sklepowych półkach. Nowe bioopakowania produkuje się z surowców roślinnych (skrobi, celulozy). W procesie kompostowania przemysłowego lub w warunkach sprzyjających ulegają degradacji w czasie krótszym niż 180 dni. Badania wykazały także, że barierowość tych […]

Czy wiemy co jemy? O szkodliwości dodatków chemicznych

Czy wiemy co jemy? O szkodliwości dodatków chemicznych

Obecnie w Polsce mamy ponad 330 chemicznych dodatków do żywności dopuszczonych do użytku. Mają różne technologiczne zastosowania. Na ich stosowanie zezwala polskie i unijne prawo. Wiele się dotąd mówiło i pisało o ich nieszkodliwości, o ich pozytywnym wpływie na smak, konsystencję czy trwałość produktów. Ale od kilku lat pojawia się coraz więcej wyników badań wskazujących na to, że dodatki do żywności mogą powodować alergie i choroby. Pokazuje to również opublikowany na początku stycznia 2019 raport Najwyższej Izby Kontroli. Z badań wynika, że statystycznie na jeden produkt spożywczy przypada 5 dodatków chemicznych. Wśród przebadanych produktów rekordowy miał ich aż 19. NIK wskazuje, […]

Muzyka sprzyja dojrzewaniu

Muzyka sprzyja dojrzewaniu

O tym, że krowy słuchają muzyki i ma to niezwykle pozytywny wpływ na właściwości i smak ich mleka już słyszeliśmy. Ale żeby muzykę puszczać… serom? W Szwajcarii we wsi Burgdorf, u producenta serów Emmentaler od września 2018 prowadzony jest eksperyment mający stwierdzić, czy muzyka (i rodzaj muzyki) mogą mieć wpływ na smak i jakość serów. Prowadzą go uczeni i studenci Uniwersytetu Berneńskiego. Pod otwartymi skrzyniami, w których dojrzewają kręgi serów, umieszczono głośniki, z których puszczana jest muzyka rozmaitych gatunków. Beat Wampfler – właściciel wytwórni i serowar – sądzi, że “muzyka ma wpływ na bakterie i enzymy, co przekłada się na fizyczne lub biologiczne reakcje zachodzące wewnątrz sera”. Jeden […]

Chlorek wapnia – nieszkodliwy dodatek do żywności?

Chlorek wapnia – nieszkodliwy dodatek do żywności?

Chlorek wapnia (E509) to związek syntetyczny regulujący kwasowość. W przemyśle spożywczym jest wykorzystywany głównie jako substancja wiążąca, stabilizator. Jest obecny w wielu produktach, np. galaretkach, dżemach, powidłach, puszkowanych owocach i warzywach. W serowarstwie chlorek wapnia zwiększa krzepliwość mleka i wydajność sera (to znaczy, że z danej porcji mleka można przy użyciu chlorku wapnia wyprodukować więcej sera). Chlorek wapnia poprawia też jakość skrzepu i, co za tym idzie, konsystencję finalnego produktu serowarskiego. Jeśli w mleku jonów wapnia jest za mało (a dzieje się tak w przypadku mleka pozyskiwanego od źle żywionych krów czy poddanego zbyt agresywnej obróbce termicznej), chlorek […]

Czy wiecie, że najstarsze ślady produkcji sera pochodzą z Polski?

Czy wiecie, że najstarsze ślady produkcji sera pochodzą z Polski?

Jak podaje pismo “Nature”, zgodnie z badaniami archeologicznymi już w czasach neolitu na terenie naszego kraju produkowano ser. Prawdopodobnie był on produkowany na terenie obecnych Kujaw już 7500 lat temu! Przeprowadzono analizę chemiczną ceramiki neolitycznej znalezionej na terenie Kujaw. Odnalezione naczynia posiadały dziury do odsączania, kształt naczyń sugerował także, że mogły służyć do produkcji sera. Potwierdziła to analiza – znaleziono na nich pozostałości mleka. Trudno określić, w jaki sposób ówcześni ludzie opracowali technikę fermentacji mleka i ile czasu zajęło im opracowanie procesu produkcji sera. Ale jeśli wierzyć badaniom, polskie tradycje serowarskie sięgają znacznie […]