Sery pleśniowe: wszystko, co musisz wiedzieć!

Sery pleśniowe: wszystko, co musisz wiedzieć!

Sery pleśniowe: wszystko, co musisz wiedzieć! Znane od kilkuset lat, kojarzone przede wszystkim z Francją, doceniane za oryginalne walory smakowe. Sery pleśniowe do niedawna uchodziły za produkt luksusowy. Obecnie na naszych stołach często można znaleźć brie, camemberta, lazura czy roqueforta. Jak powstają sery pleśniowe, jakie mają właściwości oraz jak je podawać? Podpowiadamy, co musisz wiedzieć o serach pleśniowych! Jak powstają sery pleśniowe? To może wydawać się zbyt oczywiste, ale sery pleśniowe powstają oczywiście z mleka – najczęściej krowiego, ale też owczego lub koziego. Ser jest ścinany za pomocą podpuszczki, a następnie – dzięki obecności specjalnie […]

Jak grillować sery?

Jak grillować sery?

Jak grillować sery? Praktyczny poradnik Maj to nie tylko długi weekend, ale także początek sezonu na grillowanie. Jeżeli zastanawiacie się, co warto wrzucić na ruszt zamiast kiełbasy, karkówki i warzyw, polecamy grillowane sery. Sprawdzą się jako samodzielny posiłek, alternatywa na grilla dla wegetarian oraz jako dodatek do mięs i sałatek. Jaki ser wybrać na grilla, jak go przyrządzić i z czym podawać? Podpowiadamy! Camembert czy oscypek – jakie sery wybrać na grilla? Wielu z Was może kojarzyć cypryjskie kanapki z grillowanym serem halloumi i warzywnymi dodatkami, które można znaleźć w lokalnych tawernach – to prawdziwy śródziemnomorski przysmak! Ser z rusztu to częsty widok także […]

Jakie mleko na ser?

Jakie mleko na ser?

Jakie mleko na ser? Wszystko, co należy wiedzieć! Spożywanie od pierwszych dni życia, cenione za zawartość witamin i minerałów, od tysięcy lat wykorzystywane do produkcji nabiału, wypieków i deserów. Już w 3 000 p.n.e. (a nawet wcześniej!) stało się bazą wyrobów serowarskich – to najstarszy opanowany sposób przetwórstwa mleka. Mleko to jeden z najważniejszych produktów w diecie człowieka, ale i każdego ssaka. Zobacz, jak wybór mleka wpływa na jakość i smak sera! Jak powstaje ser? Produkcja serów w Europie ma wielowiekową tradycję, a wiele gatunków wciąż powstaje według wypracowanych setki lat temu receptur – tak, jak w przypadku serów kaszubskich ze Starej Mleczarni. […]

Czym różni się gouda od parmezanu? Przewodnik po gatunkach i rodzajach sera

Czym różni się gouda od parmezanu? Przewodnik po gatunkach i rodzajach sera

Czym różni się gouda od parmezanu? Przewodnik po gatunkach i rodzajach sera Na świecie produkowanych jest ponad 4 000 gatunków sera – żółte, białe, z mleka krowiego, koziego, a także w wersji wegańskiej. Krajów, które słyną z serowych wyrobów, jest naprawdę wiele. Jednymi z najpopularniejszych producentów sera są Francja, Włochy, Szwajcaria, Holandia i… Polska. Każdy ser ma swoją nazwę – często pochodzi ona od regionu, w jakim jest wyrabiany. Pewnie na Waszych stołach gościł już ser gouda, edamski, camembert, mozzarella i wiele innych gatunków. Czym różnią się poszczególne gatunki i rodzaje serów? Sprawdź praktyczny […]

Old Sellin- nowy ser od Starej Mleczarni

Old Sellin- nowy ser od Starej Mleczarni

Old Sellin – nowy ser od Starej Mleczarni Dzięki połączeniu prawdziwego, polskiego mleka siennego, żywych kultur bakterii mlekowych i naturalnej podpuszczki powstał wyjątkowy ser Old Sellin. Nowy produkt z portfolio Starej Mleczarni czerpie z regionu Pomorza nie tylko tajniki serowarskiego kunsztu, ale też…nazwę. Sprawdź, jak wyrabiany jest Old Sellin i jak smakuje nowy przysmak od Starej Mleczarni! Jak powstaje tradycyjny Old Sellin? Szukając inspiracji na nowy wyrób Stara Mleczarnia – tradycyjnie – sięgnęła prosto do tradycji i natury regionu Pomorza Zachodniego. To właśnie tu, w miejscowości Zielin (dawniej Sellin) narodziły się serowarskie tradycje, które […]

Sery – 5 faktów dla smakoszy

Sery – 5 faktów dla smakoszy

Twardy lub miękki, biały lub żółty, tłusty lub chudy – mowa oczywiście o serze. Ser to smaczny i szybki pomysł na śniadanie i przekąskę, a nawet zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej. Świetnie smakuje w połączeniu z warzywami, owocami, pieczywem i oczywiście z winem. Rocznie zjadamy niemal 13 kilogramów sera, a tradycja wyrobów serowarskich w Europie ma ponad 7 000 lat. Czy jednak ser jest zdrowy, a może jest zbyt kaloryczny? Czemu sery mają specyficzny zapach i skąd wzięły się dziury w serze? Poznaj 10 faktów, które powinien znać każdy smakosz serów! Czy sery są zdrowe? Wiele osób […]

Ser z najlepszego mleka w Polsce

Ser z najlepszego mleka w Polsce

Mleko sienne pozyskiwane jest od krów karmionych wyłącznie trawą i sianem, przebywających na pastwiskach nawet 150-180 dni w roku. Mleko o tym standardzie produkuje tylko jedno gospodarstwo w Polsce. Starej Mleczarni SA udało się nawiązać z nim partnerską współpracę i dzięki niej pozyskać najlepszy możliwy surowiec do produkcji sera. Dostawcą mleka jest Spółka Rolnicza Juchowo. To największe w Polsce i jedno z największych w Europie gospodarstw biodynamicznych, które o sposób hodowli krów dba w szczególny sposób. Dzięki naturalnemu żywieniu i pastwiskowaniu mleko tych krów zyskuje doskonały smak i wysokie wartości odżywcze. Według badań mleko sienne zawiera nawet dwukrotnie więcej […]

W trosce o środowisko – bioopakowania

W trosce o środowisko – bioopakowania

Czy można pójść o krok dalej w dbaniu o środowisko nie tylko na etapie pozyskiwania składników do produkcji i w samej produkcji serów? Można. Warto próbować zamienić plastik na roślinne, bardziej ekologiczne surowce do opakowań. W ostatnich latach wiele mówi się o rosnącej produkcji i zużyciu plastikowych opakowań oraz o zastraszającej ilości plastikowych odpadów. Stara Mleczarnia SA zaczęła testować ekologiczne, biodegradowalne opakowania serów. Współgrają one z filozofią firmy i wyróżniają się na sklepowych półkach. Nowe bioopakowania produkuje się z surowców roślinnych (skrobi, celulozy). W procesie kompostowania przemysłowego lub w warunkach sprzyjających ulegają degradacji w czasie krótszym niż 180 dni. Badania wykazały także, że barierowość tych […]