Sery kaszubskie. 5 ciekawostek, które warto znać

Sery kaszubskie. 5 ciekawostek, które warto znać

Kaszuby to wyjątkowy region na mapie Polski. To właśnie z miejscowości Sellin, czyli współczesnego Zielina, pochodzą pierwsze wzmianki o zakładach produkujących sery dojrzewające z mleka od hodowanych krów. Okazuje się, że tradycja wyrobów mleczarskich w tym regionie jest znacznie dłuższa. Co charakteryzuje sery kaszubskie i dlaczego są tak wyjątkowe? Sprawdź 5 ciekawostek o serach kaszubskich, które warto znać!

Czym charakteryzują się sery kaszubskie?

Każdy rodzaj sera wyróżnia się charakterystycznym smakiem, zapachemstrukturą. Na to, jaki będzie ser wpływ, mają użyte składniki, metoda produkcji i czas dojrzewania. To dlatego mozzarella ma delikatny smak i jest miękka, camembert pokrywa jasna, aksamitna skórka a ser grana padano ma wyjątkowy smak i widoczne pęknięcia – wszystko zależy od sposobu produkcji, który urasta do rangi serowarskiej sztuki!

Czym charakteryzują się sery kaszubskie? To sery podpuszczkowe dojrzewające. Składnikiem, który determinuje smak i aromat serów kaszubskich, jest mleko od krów wypasanych na lokalnych pastwiskach. Specyficzna flora kaszubskich łąk to prawdziwe bogactwo Pomorza i okolic – występuje tylko na tym obszarze! Aby ser został uznany za kaszubski, należy użyć określonych surowców i metody wyrabiania, charakterystycznej dla gatunku.

Jak smakuje kaszubski ser?

Sery – to obok wina – produkty wyjątkowo cenione przez smakoszy na całym świecie. Niektóre gatunki sera są wręcz dobrem narodowym (tak, jak uwielbiana na całym świecie grecka feta czy włoski parmezan). Podobnie jak w przypadku wina, użyte składniki, warunki i miejsce dojrzewania mają wpływ na ostateczny smak i aromat sera. Na całym świecie znane są liczne odmiany o wyjątkowych walorach smakowo-zapachowych.

Jak smakuje prawdziwy kaszubski ser? To ser o łagodnym, lekko kwaśnymsłonawym smaku. Cechą charakterystyczną kaszubskiego jest także chropowata skórkaziarnista struktura. Kolor krążków sera może nieznacznie różnić się zależnie od sezonu – jest to związane z roślinnością na pastwiskach, na których wypasane są krowy.

Czy kaszubski to ser rzemieślniczy?

Produkty rzemieślnicze od kilku lat cieszą się dużym zainteresowaniem konsumentów. Cenione są za prosty skład i wyjątkowy smak. Doradcy do spraw prawa żywnościowego podkreślają, że aby produkt mógł zostać uznany za wyrób rzemieślniczy, musi spełniać określone wymogi. Według definicji produkt rzemieślniczy to produkt, który powstał w ramach wytwórczości obejmującej wykonanie ręczne lub prostymi narzędziami. Cechą charakterystyczną produktu rzemieślniczego może być także oryginalna receptura, która gwarantuje niepowtarzalny smak.

W przypadku serów kaszubskich tylko niektóre produkty zasługują na miano „rzemieślniczego”. W przypadku sera kaszubskiego od Starej Mleczarni rzemieślniczy charakter widoczny jest przede wszystkim w ręcznym warzeniu sera w wannie serowarskiej pod okiem doświadczonego serowara. Na tym etapie produkcji doświadczony serowar czuwa nad kwasowością mleka, dodaje podpuszczkęszczepionkę. Jest to kluczowy element produkcji, który – zgodnie z oryginalną recepturą – nie został zautomatyzowany. Ostateczny smak i aromat kaszubskiego to efekt rzemieślniczego kunsztu i pracy ręcznej.

Co oznacza clean label?

Clean label, czyli czysta etykieta to odpowiedź na potrzeby współczesnych, świadomych konsumentów. Celem trendu clean label jest wytwarzanie jak najbardziej naturalnych produktów, bezpiecznych dla zdrowia – w imię idei „wiem, co jem”. W przypadku sera kaszubskiego stosowane jest określenie czystej etykiety.

Co to oznacza w praktyce? Podczas produkcji sera nie można stosować dodatków chemicznych, takich jak sztuczne barwniki, konserwanty czy polepszacze smaku. Co więcej, produkując prawdziwy Kaszëbsczi sér niedozwolone jest wysalanie w masie – należy zastosować tylko kąpiel w solance. Czysta etykieta to gwarancja, że produkt, który kupujesz, powstał w zgodzie z naturą.

Z czym jeść sery kaszubskie?

Najprzyjemniejsze zostawiliśmy na koniec! Nawet kulinarni laicy wiedzą, że ser feta to nieodłączny element sałatki greckiej, mozzarella świetnie komponuje się z pizzą, a do founde należy roztopić goudę. Większość wielbicieli serów wie także, jak podać camembert na zimno i ciepło i czym posypać spaghetti.

Jak jednak podawać nasze lokalne sery kaszubskie? Możliwości jest naprawdę wiele! Sery kaszubskie to sery podpuszczkowe dojrzewające, co daje całą gamę kulinarnych możliwości. Dla tych, którzy cenią naturalny smak, najlepiej sprawdzi się kaszubski podany na desce serów – w towarzystwie winogron, bakalii i chrupiącej bagietki. Sery podpuszczkowe, takie jak Kaszëbsczi, doskonale komponują się z różnym sałatkami – wybierając wersję z dodatkami, np. ser kaszubski z czarnuszką, można osiągnąć wyjątkowe połączenie smakowe. Sprawdzą się także jako składnik kanapek, przekąsek i na ciepło – sery kaszubskie to świetnie rozwiązanie na grilla dla wegetarian i nie tylko.

Teraz już wiesz wszystko o serach kaszubskich. Pora na degustację!

Sprawdź także, co musisz wiedzieć o serach pleśniowych.

Masz pytanie, opinię, sugestię? Dodaj komentarz!