Kaszebsczi Ser

Nabiał

Ser kaszubski, czyli jaki?

 

Ser kaszubski to ser z grupy serów podpuszczkowych, dojrzewających. Jego walory smakowe to zasługa regionalnego mleka od krów wypasanych na kaszubskich pastwiskach o specyficznej florze, występującej tylko w tym obszarze. Cechą charakterystyczną dla Kaszëbsczi jest lekko chropowata skórka i ziarnista struktura. Może być wyrabiany o smaku naturalnym lub z dodatkami, jak ma to miejsce w przypadku Kaszëbsczi sér z czarnuszką. Smak kaszubskich serów świetnie łączy się także z cebulą, czosnkiem, żurawiną i wieloma innymi dodatkami.

Czy Kaszëbsczi Sër to wyrób rzemieślniczy? 

 

Rzemieślniczy charakter uzyskiwany jest dzięki ręcznemu warzeniu sera w wannie serowarskiej. To jeden z głównych elementów produkcji sera kaszubskiego. Odpowiednio przygotowane mleko poddawane jest obróbce w tradycyjnej wannie serowarskiej pod nadzorem doświadczonego serowara. Podczas warzenia w wannie serowarskiej, serowar nieustannie czuwa nad kwasowością mleka, odpowiada za dodanie szczepionki i podpuszczki. Następnie formowanie, solenie i pakowanie. W produkcji prawdziwego sera kaszubskiego nie można zautomatyzować kluczowych etapów produkcji – to od rzemieślniczego kunsztu zależy ostateczny smak i aromat

Zaufaj naszej tradycji i sprawdź ofertę Starej Mleczarni!

Masz pytanie, opinię, sugestię? Dodaj komentarz!

Inne produkty