Jak wybrać ser na sernik? Poradnik

Jak wybrać ser na sernik? Poradnik

Znany w wielu krajach – już od czasów starożytnych! Jest stałym gościem świąt, uroczystości i popołudniowych spotkań przy kawie. Sernik może z dumą nosić miano jednego z najpopularniejszych ciast na świecie. Sekretem udanego sernika jest oczywiście wybór odpowiedniego sera. To właśnie ser decyduje o tym, jaką konsystencję będzie miało ciasto. Jaki ser do sernika wybrać? Czy każdy twaróg tłusty jest odpowiedni? Sprawdź poradnik Starej Mleczarni i przygotuj idealny sernik!

Historia sernika

Wiesz, że pierwsze wzmianki o serniku pojawiły się już w starożytności? Grecki filozof Agimus określał sernik prawdziwym rarytasem. Ciasto było znane także Rzymianom. Legendarny deser na bazie sera jest popularny aż do dziś. Niepowtarzalny smak urzeka podniebienia na całym świecie.

W Polsce sernik rozpowszechnił Jan III Sobieski, który prosto z Austrii przywiózł pomysł na sernik wiedeński. Później powstała spolszczona wersja deseru, czyli sernik krakowski z charakterystycznym kraciastym wzorem z polewy.

Sernik to ciasto ze słodką warstwą kremowego sera. Ze względu na swoją uniwersalność, doskonale komponuje się z różnymi dodatkami – owocami, bakaliami, czekoladą. Od tradycyjnego polskiego wypieku, przez sernik nowojorski, aż po sernik na zimno – sernik od lat gości na stołach smakoszy.

Jaki ser jest dobry do sernika?

Bazą sernika jest (jak sama nazwa wskazuje) ser! Do ciasta należy jednak wybrać określony wyrób serowarski. Na sernik najlepiej sprawdzi się twaróg tłusty lub półtłusty. Zapewni on odpowiednią konsystencję i bogaty smak.

W tradycyjnym polskim serniku używa się naturalnego twarogu, który należy zmielić przed dodaniem do masy serowej. Masa serowa powstaje z połączenia:

  • masła,
  • żółtek,
  • cukru wanilinowego,
  • śmietanki,
  • mąki ziemniaczanej.

Obecnie w sklepach można znaleźć też gotowe masy sernikowe, co ułatwia przygotowanie kultowego ciasta. Popularność zdobywają także serniki wegańskie na bazie tofu oraz fit serniki z jogurtem naturalnym. Zamiast serów twarogowych do sernika nadają się także sery białeser ricotta.

Zobacz też: Sery – 5 faktów dla smakoszy!

Zależnie od kraju, można spotkać różne modyfikacje sernika. W Niemczech sernik podaje się z na czekoladowym spodzie z kruszonką na wierzchu, a we Włoszech sernik na bazie mascarpone. Sernik nowojorski jest zazwyczaj przygotowywany z dodatkiem kwaśnej śmietany lub bitej śmietany, co nadaje mu charakterystyczną lekkość. Hiszpanie zajadają się sernikiem baskijskim, który charakteryzuje mocno zarumieniony wierzch i brak spodu. Serniki występują także z rodzynkami, polewą czekoladową lub lukrowaną, a także z dodatkiem skórki pomarańczy. Szacuje się, że na świecie można znaleźć ponad 1000 przepisów na sernik!

Czym różni się sernik na zimno od klasycznego sernika?

Szukasz pomysłu na deser? Jednym z najpopularniejszych szybkich i prostych przysmaków jest sernik – także w wersji na zimno. Czym sernik na zimno różni się od klasycznego wypieku? Przede wszystkim konsystencją, sposobem przygotowania i kompozycją składników.

  1. Sposób przygotowania: jak sama nazwa wskazuje – sernik na zimno powstaje bez pieczenia. Gotowa masa z dodatkami zastyga podczas leżakowania w lodówce. Klasyczny sernik jest pieczony w piekarniku w ok. 150-180 stopniach.
  2. Konsystencja: Sernik na zimno ma lżejszą, kremową konsystencję. Sernik klasyczny jest bardziej zbity. Wierzch sernika na zimno przeważnie zdobi galaretka i owoce, podczas gdy tradycyjna wersja wypieku ma dobrze ścięty, suchy wierzch i mokry środek.
  3. Składniki: Sernik na zimno powstaje zazwyczaj na bazie serków homogenizowanych lub masy sernikowej. Do sernika klasycznego używa się tłustego lub półtłustego twarogu.

Jeżeli zastanawiasz się, który deser podać, postaw na sezonowość. Sernik na zimno będzie smakował wyśmienicie latem, w towarzystwie sezonowych owoców, takich jak truskawki, maliny, agrest, a także egzotyczne mango czy ananas. Klasyczny wypiek sprawdzi się podczas świąt lub jako pomysł na sylwestrowy deser.

Sprawdź: 5 pomysłów na serowe przekąski.

Aby przygotować sernik, warto wybrać ser wysokiej jakości, gładki i kremowy. Spróbuj różnych opcji serów i dodatków, aby znaleźć idealną kombinację smaków dla twojego ulubionego deseru!

 

Masz pytanie, opinię, sugestię? Dodaj komentarz!