5 pomysłów na serowe przekąski

5 pomysłów na serowe przekąski

Lato to czas pikników, przyjęć w ogrodzie i grilla. Na świeżym powietrzu doskonale sprawdzają się serowe przekąski. Ser doskonale komponuje się z warzywami, owcami, bakaliami i pieczywem, co daje wiele kulinarnych możliwości. Jakie serowe przekąski przygotować latem? Oto 5 pomysłów, w których doskonale sprawdzi się Kaszëbsczi sér!

1. Placki z cukinii z serem kaszubskim z cebulką

Lipiec to sezon na cukinię! Cukinia jest warzywem niskokalorycznym, o niskim indeksie glikemicznym. Doskonale sprawdza się jako baza letnich dań i przekąsek. Planujesz domową imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi? Przygotuj placki z cukinii z serem kaszubskim z cebulką. To nieco zmodyfikowana wersja uwielbianego przez wszystkich lekkiego dania na letnie dni. Zetrzyj na tarce na grubych oczkach cukinię. Następnie odsącz ją i przełóż do dużej miski. Dodaj starty ser kaszubski z cebulką od Starej Mleczarni, mąkę, szczypiorek, koperek, pieprz, sól i jajka. Dokładnie wymieszaj składniki. Uformowane placuszki smaż na patelni na złocisty kolor. Możesz podać je na ciepło lub na zimno, w towarzystwie sałatki, z ketchupem lub ulubionym sosem. Placki z cukinii z serem kaszubskim z cebulką sprawdzą się także jako przekąska w podróży.

2. Paluchy z serem kaszubskim

Kawałki pieczywa z serem to prawdziwy klasyk! Pasują do letnich sałatek, sosów, dipów i jako dodatek do dań z grilla (zamiast klasycznego pieczywa). Idealne ciasto uzyskasz z mąki pszennej, letniej wody, świeżych drożdży, odrobiny oliwy i szczypty cukru. Naturalny ser kaszubski, który dodasz do ciasta, należy zetrzeć na drobnych oczkach. Do smaku warto dodać nieco słodkiej papryki i ziół prowansalskich. Pieczone serowe paluchy należy piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Pod koniec warto nieco zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i posypać wierzch tartym Kaszëbsczi. Ser w pieczywie dodaje niezwykłego smaku i sprawia, że kawałki wprost rozpływają się w ustach. Paluchy będą idealne także na piknik w parku lub wycieczkę rowerową.

3. Amerykańskie przekąski serowe

Planujesz prawdziwe garden party? Ten przepis zachwyci twoich gości – tych dużych, i tych małych! W Stanach popularną przekąską w letnie dni jest ser w panierce. Tym razem przyrządzimy go z kaszubskim akcentem. Wybierz Kaszëbsczi sér w wersji naturalnej i pokrój go w słupki. Roztrzep jajka z solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Każdy kawałek sera należy obtoczyć w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Serowe przekąski w amerykańskim stylu należy smażyć w wysokim garnku. Wystarczą ok. 2-3 minuty na każdą stronę. Po usmażeniu należy odsączyć ser z nadmiaru oleju. Serowe paluszki w panierce pasują do różnych sosów lub dipów. My polecamy podać je z tradycyjnym sosem tatarskim, wyrazistym sosem czosnkowym i klasycznym dipem pomidorowym. Tak przygotowana przekąska urozmaici ogrodowe menu!

4. Sałatka z sera i arbuza

Arbuz to idealna letnia przekąska. Dzięki dużej zawartości wody, składników mineralnych i przeciwutleniaczy nawadnia organizm oraz wzmacnia układ odpornościowy. Arbuza można pokroić w kostkę i zabrać na wycieczkę, spacer lub plażę. Planując grilla, można wykorzystać arbuza w jeszcze inny sposób. Arbuz to doskonały składnik do sałatki! Sałatka z arbuza, sera kaszubskiego z czarnuszką i rukoli to oryginalna, pyszna przekąska. Wyrazisty smak czarnuszki doskonale przełamie słodycz arbuza. Do sałatki warto dodać ulubiony dressing. Możesz jeść ją solo, z pieczywem, z grillowanymi ziemniakami i mięsami.

5. Grillowany Kaszëbsczi sér

Masz dość klasycznych kiełbasek, a może szukasz pomysłu na grilla dla wegetarian? Z pomocą przychodzi kaszubski ser! Ser kaszubski to ser z grupy serów podpuszczkowych, dojrzewających – sprawdzi się na ruszcie. Ser należy grillować krótko. Wystarczą 2-3 minuty, by wierzch stał się rumiany, a środek miękki. Pamiętaj, by grillowany ser podawać na ciepło. Najlepiej smakuje tuż po zdjęciu z grilla. Doskonale będzie komponował się z warzywnymi sałatkami, pomidorami posypanymi ziołami, żurawiną lub klasyczną bagietką. Grillowany ser będzie także świetnym dodatkiem do innych potraw z grilla – warto podać go z szaszłykami, pieczoną papryką, cukinią lub bakłażanem.

Te pomysły na serowe przekąski będą idealne na każdą okazję! Przygotuj swój ulubiony przepis, podziel się z bliskimi i zaskocz ich wyjątkowym smakiem!

Sprawdź więcej wskazówek, jak grillować sery.

Masz pytanie, opinię, sugestię? Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *