Jak grillować sery?

Jak grillować sery? Praktyczny poradnik

Maj to nie tylko długi weekend, ale także początek sezonu na grillowanie. Jeżeli zastanawiacie się, co warto wrzucić na ruszt zamiast kiełbasy, karkówki i warzyw, polecamy grillowane sery. Sprawdzą się jako samodzielny posiłek, alternatywa na grilla dla wegetarian oraz jako dodatek do mięs i sałatek. Jaki ser wybrać na grilla, jak go przyrządzić i z czym podawać? Podpowiadamy!

Camembert czy oscypek – jakie sery wybrać na grilla?

Wielu z Was może kojarzyć cypryjskie kanapki z grillowanym serem halloumi i warzywnymi dodatkami, które można znaleźć w lokalnych tawernach – to prawdziwy śródziemnomorski przysmak! Ser z rusztu to częsty widok także w Zakopanem. Wybierając polskie góry na majówkę, na pewno spotkamy stoiska, w których serwowany jest oscypek z rusztu z dodatkiem żurawiny. Jakie jeszcze sery, oprócz halloumi i oscypka, nadają się na grilla?

Na grilla sprawdzą się sery z mleka krowiego i koziego, takie jak:

  • camembert,
  • mozzarellę,
  • ser fera,
  • brie,
  • sery twarde,
  • sery pleśniowe,
  • sery holenderskie (ale bez dziur).

Jak grillować ser?

Wszyscy miłośnicy grilla wiedzą, że przed grillowaniem kiełbasek należy zrobić na nich nacięcia, a przygotowując grillowaną karkówkę, dobrze jest wcześniej ją zamarynować. Jak jednak grillować ser?

Aby uniknąć przywarcia sera do rusztu, zwęglonych kawałków lub rozpuszczonej masy, warto użyć folii aluminiowej lub tacek do grillowania. Dobrym pomysłem będzie także grillowanie serów na pieczywie, warzywach, ziemniakach lub tortilli – dzięki temu w kilka minut zyskamy gotową, smaczną przekąskę.

Bezpośrednio na ruszcie nie powinniśmy kłaść goudy, cheddara lub ementalera – działanie wysokiej temperatury sprawi, że ser dosłownie spłynie na rozżarzone drewno, węgiel lub brykiet.

W przypadku camemberta mamy dwie możliwości – zawijając krążek sera w folię aluminiową, zyskamy delikatną przekąskę z płynnym, smakowitym środkiem. Camembert możemy także położyć bezpośrednio na grillu. Dzięki temu skórka stanie się chrupiąca, co doskonale będzie uzupełniać się z delikatnym wnętrzem. Warto pamiętać, że camembert to ser, którego nie powinniśmy kroić przed pieczeniem. Delikatny środek wypłynąłby po rozgrzaniu, a danie straciłoby wszystkie swoje walory. Skórka camemberta powinna zostać rozcięta dopiero po zdjęciu z grilla.

Bezpośrednio na ruszcie możemy także położyć niewielkie oscypki – ich twarda skórka i zwarta konsystencja sprawia, że ser nie rozpuści się szybko pod wpływem ciepła. Podobnie jest z cypryjskim, solankowym halloumi. Kawałki halloumi są elastyczne, ale nie topią się tak szybko pod wpływem gorącej temperatury. Jeżeli wybraliśmy duży kawałek oscypka lub halloumi, warto pokroić ser w kawałki i użyć tacki do grillowania. Wrzucając na ruszt zbyt duży kawałek sera – podobnie jak w przypadku zbyt grubego kawałka mięsa – zwęglimy skórkę, a środek wciąż pozostanie niedopieczony.

Warto pamiętać, że sery należy grillować krócej, niż mięso. Gorąca temperatura szybko oddziałuje na serowarskie wyroby. Serom wystarczy kilka minut na ruszcie rozgrzanym do średniej temperatury. Sery powinno podawać się bezpośrednio po zdjęciu z grilla. Jedząc grillowany ser na ciepło, możemy cieszyć się wyjątkową konsystencją i pełnią aromatów. Ser, który wystygnie, straci swoje walory smakowe walory, zastygnie i będzie suchy.

Z czym jeść grillowany ser?

Przygotowując grilla, na pewno zadbamy o pieczywo, ketchup, musztardę i sałatki, które świetnie komponują się z mięsem. Co podać do sera z grilla? Wśród dodatków prym wiedzie żurawina. Konfitura doskonale komponuje się z oscypkami i camembertem. Jeżeli połączenia słodko-słone nie są w waszym guście, warto zakupić dżem cebulowy – to toskański przysmak, który pasuje do serów.

Grillowany ser może być świetnym dodatkiem do sałatek z nowalijkami lub jako uzupełnienie miksu sałat z kilkoma kroplami oliwy. Grillowany halloumi sprawdzi się w towarzystwie pomidorków koktajlowych i mieszanki ziół lub z suszonymi pomidorami i rukolą.

Ser będzie także doskonałym zamiennikiem mięsa do wegetariańskich szaszłyków. Wybierz ulubione warzywa i nadziej na wykałaczkę wraz z plastrami halloumi. To lekkie i sycące danie urozmaici każde przyjęcie barbecue!  

Ser feta można zawinąć w folii aluminiowej z cebulą, pomidorami, oliwkami, oregano i odrobiną czosnku – po grillowaniu wystarczy podać z grzankami.

Jeżeli zdecydujemy się grillować ser na pieczywie, zyskamy pyszne grzanki, do których doskonałe będą sosy, a nawet ketchup lub sos barbecue – podobnie, jak w przypadku tradycyjnych tostów. Gdy połączymy grillowany ser z plastrem bakłażana, cukinii lub papryką, nie warto silić się na wymyśle dodatki – tak doskonałe połączenie smaków dopełni odrobina ziół i sól.

Warto pamiętać, że ser może być także nadzieniem do kiełbasek. Kilka plastrów mozzarelli, rukola i pomidory w nacięciach kiełbasy to pomysł na przekąskę w polsko-włoskim stylu. Startym, żółtym serem możemy posypać także ziemniaki, które grillujemy z ulubioną mieszanką ziół. Pomysłów na ser z grilla jest naprawdę wiele! Teraz wystarczy tylko zaprosić gości i rozpocząć przyjęcie.

 

 

 

 

 

Masz pytanie, opinię, sugestię? Dodaj komentarz!