Smażony ser – pomysł na zimową przekąskę

Smażony ser – pomysł na zimową przekąskę

Zima to doskonały czas na rozgrzewające przekąski. Jednym z przysmaków, który umili zimowe wieczory, jest smażony ser. Pochodzący z Czech, uwielbiany na Słowacji – smażony ser to szybkie i proste danie. Jaki ser wybrać do smażenia i jak zrobić serową przekąskę? Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania i przygotuj idealną serową, zimową przekąskę!

Przepis na smażony ser

Zastanawiasz się, jak zrobić idealny smażony ser? Sekretem tej smakowitej przekąski jest połączenie chrupiącej panierki z roztopionym, kremowym serem, które rozpływa się w ustach!

Aby zrobić smażony ser, potrzebujesz:

  • ser (oczywiście!),
  • jajko
  • bułkę tartą,
  • mąkę pszenną,
  • przyprawy (np. sól, pieprz, papryka w proszku, oregano – zależnie od upodobań),
  • olej roślinny (do smażenia).

Przepis na smażony ser

Krok 1. Ser pokrój w grube plastry.

Krok 2. Panieruj każdy kawałek w mące, jajku i bułce tartej. Aby uzyskać efekt chrupiącej skórki, powtórz panierowanie kilka razy. Panierka musi być gruba, aby utrzymać roztapiający się ser w środku.

Krok 3. Ser smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złocistego koloru. Usmażone kawałki odsącz z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.

Z czym podawać smażony ser? W oryginalnym (czyli czeskim) wydaniu serwowany jest z surówką, frytkami i sosem tatarskim. Ser smażony w panierce można podać także z konfiturą żurawinową, która świetnie podkreśli smak. Jeżeli chcesz podać smażony ser na obiad lub kolację, dodaj panierowany plaster do domowych burgerów (podobnie jak w popularnej kanapce) lub chlebków pita.

Jaki ser do smażenia wybrać?

Ser, który wybierzesz, będzie miał wpływ nie tylko na smak, ale i strukturę przekąski. Nie wszystkie sery nadają się do smażenia. Postaw na sery podpuszczkowe, dojrzewające z dużą ilością tłuszczu. Najlepiej sprawdzą się te miękkie i półtwarde, które po podgrzaniu idealnie się roztopią.

Pamiętaj, by kupić ser w kawałku! Wykroisz z niego idealne grube plastry lub paluszki, które łatwo będzie panierować. Ser w plastrach jest zdecydowanie za cienki do smażenia.

Czesi najczęściej wybierają do smażenia ser edamski. Dobrym wyborem będzie także gouda lub cheddar. Do panierowania dobrze sprawdzi się też Kaszëbsczi sér w wersji naturalnej.  Zastanawiasz się, co z serami pleśniowymi? Panierowany camembert na gorąco to doskonały pomysł. Ponieważ wymaga on więcej czasu, by się roztopić, warto zamienić patelnię na piekarnik i upiec ser.

Czytaj więcej: Ser na ciepło: który topi się najlepiej?

Smażony ser po polsku

Czesi mają tradycyjny Smažený sýr, Słowacy przyrządzają Vyprážaný syr, który doskonale sprawdza się jako rozgrzewająca przekąska dla narciarzy. A Polacy? Na liście produktów tradycyjnych od 2005 roku znajduje się wielkopolski ser smażony. W przeciwieństwie do przysmaków naszych sąsiadów, tradycyjny ser z wielkopolski to… twaróg!

Charakterystyczny smak i zapach wielkopolskiego sera to efekt gliwienia twarogu z mleka krowiego. Według regionalnych receptur twaróg jest smażony z dodatkiem masła i (opcjonalnie) kminku.

Smażony ser to szybka, prosta i niezwykle pyszna przekąska na zimowe wieczory! Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt jest imponujący. Zapisz listę potrzebnych składników i przygotuj swój ulubiony, domowy smażony ser.

Masz pytanie, opinię, sugestię? Dodaj komentarz!