Old Sellin- nowy ser od Starej Mleczarni

Old Sellin – nowy ser od Starej Mleczarni

Dzięki połączeniu prawdziwego, polskiego mleka siennego, żywych kultur bakterii mlekowych i naturalnej podpuszczki powstał wyjątkowy ser Old Sellin. Nowy produkt z portfolio Starej Mleczarni czerpie z regionu Pomorza nie tylko tajniki serowarskiego kunsztu, ale też…nazwę. Sprawdź, jak wyrabiany jest Old Sellin i jak smakuje nowy przysmak od Starej Mleczarni!

Jak powstaje tradycyjny Old Sellin?

Szukając inspiracji na nowy wyrób Stara Mleczarnia – tradycyjnie – sięgnęła prosto do tradycji i natury regionu Pomorza Zachodniego. To właśnie tu, w miejscowości Zielin (dawniej Sellin) narodziły się serowarskie tradycje, które zdominowały charakterystykę mleczarskich wyrobów z Pomorza i Kaszub. Pierwsze wzmianki o zakładach produkujących sery dojrzewające w Zielinie pochodzą już z 1928 roku!

Jak wyrabiany jest ser długodojrzewający Old Sellin? Każdy krążek sera Old Sellin produkowany jest z wykorzystaniem otwartych wanien serowarskich, pod okiem doświadczonych serowarów. W uzyskaniu odpowiedniej konsystencji i charakterystycznych smaków i aromatów jest czas – sam wyrób sera trwa 4 godziny, a czas dojrzewania od 60 dni do 12 miesięcy.

Do produkcji Old Sellin wykorzystuje się mleko sienne od krów wypasanych na polskich pastwiskach. Czym właściwie jest mleko sienne? Produkcja mleka siennego i jego przetwórstwo jest tak stare, jak tradycja hodowli krów mlecznych – były znane już w V w. p.n.e.! Dieta krów dających mleko sienne oparta jest na karmieniu sianem, zwierzęta nie dostają pasz kiszonych. Czym mleko sienne różni się od mleka zwykłego? Jest to produkt wysokiej jakości. Według badań mleko sienne może mieć nawet 2 razy większą zawartość kwasów tłuszczowych omega-3! Surowe mleko sienne jest idealne do produkcji serów twardych.

Wykorzystanie tylko i wyłącznie naturalnych składników, takich jak: mleko sienne, żywe kultury bakterii mlekowych, podpuszczka naturalna, sprawiło, że Old Sellin został wyróżniony certyfikatem Agro Bio Testu. Certyfikat Agro Bio Testu to gwarancja, że produkt pochodzi z rolnictwa ekologicznego, spełniającego wymogi międzynarodowe. Wybierając produkty z certyfikatem Agro Bio Testu, masz gwarancję, że ty i twoi bliscy spożywacie jakościowe, zdrowe produkty.

Jak smakuje Old Sellin?

Tradycyjna receptura, serowarski kunszt, tylko naturalne składniki i określone procesy produkcji sprawiają, że smak sera Old Sellin jest naprawdę wyjątkowy.

Jak rozpoznać prawdziwy Old Sellin z Pomorza? Każdy kawałek ma charakterystyczny ostry, a wręcz pikantny, lekko kwaśny smak. Wszystkie aromaty to wynik procesu dojrzewania – nie znajdziesz tu sztucznych polepszaczy i aromatów. Old Sellin charakteryzuje prawdziwa „clean label”!

Szukając prawdziwego, naturalnego wyrobu warto zwrócić uwagę także na wygląd. Ser Old Sellin powinien mieć cylindryczny kształt i jednolitą barwę – od białej do lekko kremowej, a nawet jasnożółtej. Na powierzchni kawałka sera znajduje się gładka, elastyczna skórka. Należy pamiętać, że Old Sellin to ser bez dziur – dopuszczalne są nieliczne pęknięcia, które są wynikiem procesu dojrzewania, ale nie ma tu charakterystycznych oczek.

Old Sellin doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań i kanapek lub jako prawdziwy przysmak solo – umieść go na domowej desce serów, a goście na pewno będą zachwyceni!

Gdzie kupić ser Old Sellin?

Aby umożliwić każdemu skosztowanie prawdziwych, naturalnych produktów prosto z Pomorza Zachodniego, Stara Mleczarnia nawiązała partnerską współpracę z kilkoma dużymi sieciami sklepów, których punkty znajdują się niemal w całej Polsce. Dzięki temu każdy smakosz sera może kupić wyroby Starej Mleczarni w swoim ulubionym sklepie. Długodojrzewający Old Sellin jest dostępny w wybranych sklepach Lidl.

 

Masz pytanie, opinię, sugestię? Dodaj komentarz!