W trosce o środowisko – bioopakowania

Czy można pójść o krok dalej, dbając o środowisko na poziomie pozyskiwania składników do produkcji, a następnie na etapie produkcji serów? Można. Zamieniając plastik na roślinne, bardziej ekologiczne surowce.

W ostatnich latach mówi się wiele nie tylko o rosnącej produkcji i zużyciu plastikowych opakowań, ale także o zastraszającej ilości plastikowych odpadów. Stara Mleczarnia SA zaczęła wprowadzać ekologiczne i biodegradowalne opakowania serów, podkreślające filozofię firmy i wyróżniające się na sklepowych półkach.

Nowe bioopakowania są wykonane z surowców roślinnych (skrobi, celulozy). W procesie kompostowania przemysłowego lub w warunkach sprzyjających ulegają degradacji w czasie krótszym niż 180 dni, co w przypadku foliowych opakowań może trwać nawet 400-500 lat. Badania wykazały także, że barierowość tych bioopakowań (czyli ich przepuszczalność gazów i pary wodnej) przewyższa właściwości konwencjonalnych opakowań foliowych z tworzyw sztucznych.

Masz pytanie, opinię, sugestię? Dodaj komentarz!