W trosce o środowisko – bioopakowania

Czy można pójść o krok dalej w dbaniu o środowisko nie tylko na etapie pozyskiwania składników do produkcji i w samej produkcji serów? Można. Warto próbować zamienić plastik na roślinne, bardziej ekologiczne surowce do opakowań.

W ostatnich latach wiele mówi się o rosnącej produkcji i zużyciu plastikowych opakowań oraz o zastraszającej ilości plastikowych odpadów. Stara Mleczarnia SA zaczęła testować ekologiczne, biodegradowalne opakowania serów. Współgrają one z filozofią firmy i wyróżniają się na sklepowych półkach.

Nowe bioopakowania produkuje się z surowców roślinnych (skrobi, celulozy). W procesie kompostowania przemysłowego lub w warunkach sprzyjających ulegają degradacji w czasie krótszym niż 180 dni. Badania wykazały także, że barierowość tych opakowań przewyższa właściwości opakowań foliowych z tworzyw sztucznych.

Masz pytanie, opinię, sugestię? Dodaj komentarz!