Sery w diecie wegetariańskiej – wszystko, co musisz wiedzieć

Sery w diecie wegetariańskiej – wszystko, co musisz wiedzieć

Jesteś wegetarianinem i nie wyobrażasz sobie życia bez smaku sera? Dobre wieści! Świat serów wegetariańskich staje się coraz bogatszy i smaczniejszy. Dowiedz się, czy wegetarianie mogą jeść sery oraz jakich serów unikać w diecie roślinnej.

Czy wegetarianie mogą jeść ser?

Dieta wegetariańska jest coraz bardziej popularna. Szacuje się, że już ponad 10% populacji zrezygnowało z mięsa. Powody są różne: etyczne, religijne, a nawet ekologiczne. Producenci żywności nie pozwolili, by wegetarianie zostali w tyle! W sklepach i restauracjach (nawet tych typu fast food) jest coraz większy wybór roślinnych zamienników i produktów wegetariańskich.

Na czym dokładnie polega wegetarianizm? Klasyczna dieta wegetariańska polega na wykluczeniu z jadłospisu wszelkiego rodzaju mięsa, w tym mięsa drobiowego, ryb oraz owoców morza. Wegetarianie – w odróżnieniu od wegan – dopuszczają spożywanie produktów mlecznych i jajek. Oznacza to, że wegetarianie mogą jeść sery – ale nie wszystkie! Czy wiesz, których serów powinni unikać wegetarianie?

Sery odpowiednie dla wegetarian

Wiesz, jak powstają sery podpuszczkowe, czyli najpopularniejsze sery na świecie? Tego typu sery powstają z mleka – głównie krowiego, koziego lub owczego – co jest akceptowane w diecie wegetariańskiej.

Problemem może okazać się podpuszczka, czyli enzym trawienny. Podczas wyrabiania sera dodaje się preparat podpuszczki do podgrzanego mleka, w wyniku czego wytrąca się skrzep serowy. Jej działanie polega na rozszczepieniu kazeiny – białka znajdującego się w mleku. Naturalna podpuszczka uzyskiwana jest z macerowanych żołądków młodych ssaków, głównie cieląt, jagniąt i koźląt, w okresie kiedy ich jedynym pożywieniem jest mleko.

Naturalną podpuszczkę znajdziesz w serach podpuszczkowych dojrzewających, takich jak: Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Parmezan, Pecorino czy Caciocavallo. Naturalną podpuszczkę znajdziesz też w innych serach z apelacją Chroniona Nazwa Pochodzenia, w których tradycyjne metody wytwarzania dopuszczają użycie tylko określonych składników. Te sery nie są odpowiednie dla wegetarian.

Obecnie producenci serów mają do wyboru podpuszczkę naturalną, ale też podpuszczkę roślinnąmikrobiologiczną, które są całkowicie bezpieczne dla wegetarian. Podpuszczka roślinna uzyskiwana jest z kwiatów Cynara Cardunculus, czyli tzw. karczocha hiszpańskiego, z drzewa figowego oraz z niektórych roślin górskich i roślin ostowatych. Podpuszczka mikrobiologiczna to naturalny koagulant wytwarzany przez grzyby Rhizomucor Miehei. Według serowarów do produkcji młodych serów, takich jak np. mozzarella czy ricotta, można wykorzystać też sok z cytryny, kwasek cytrynowy lub ocet winny – te produkty sprawdzą się jako koagulant zamiast podpuszczki.

Jeżeli masz wątpliwości, jaka podpuszczka została użyta do produkcji sera, czytaj etykiety! Na etykiecie produktu znajdziesz wszystkie potrzebne informacje i bez problemu zlokalizujesz sery bez podpuszczki zwierzęcej.

Wegetarianie często korzystają z serów jako składnika sałatek, kanapek, pizzy, makaronów i wielu innych dań. Teraz już wiesz, jak wybrać ser, który pasuje do twojej diety i stylu życia!

Masz pytanie, opinię, sugestię? Dodaj komentarz!