Jak wybrać ser? Poradnik dla smakoszy Serów

Jak wybrać ser? Poradnik dla smakoszy Serów
Ser to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów! Jest znany i lubiany na całym świecie. Różnorodność smaków i aromatów sprawia, że nadaje się do kanapek, makaronów, sałatek oraz innych potraw i przekąsek. Biały, żółty, topiony, pleśniowy – wybór sera jest naprawdę ogromny! Jak jednak wybrać ser wysokiej jakości? Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Jak odróżnić ser od wyrobów seropodobnych? Sprawdź poradnik Starej Mleczarni dla smakoszy sera!
Prawdziwy ser, czyli jaki?
Wiesz, że nazwa „ser” jest chroniona Prawem Wspólnot Europejskich? W 1987 roku Rozporządzeniem Komisji Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej zarezerwowano termin „ser” tylko dla wyrobów z mleka. Oznacza to, że państwach, które należą do Unii Europejskiej, nie można nazywać „serem” produktów, w skład których wchodzi np. olej roślinny. Niestety niektórzy producenci produktów spożywczych używają na opakowaniach nazwy „ser” dla produktów seropodobnych.
Zastanawiasz się, jak wygląda sytuacja z serem wegańskim? Zgodnie z decyzją Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z 2017 roku „serem” można określać tylko produkty odzwierzęce.
Producenci czasami starają się obejść przepisy, nazywając swoje produkty „serkami topionymi”, „serowymi plastrami”, „typu gouda” itp.
Sery najczęściej wyrabiane są z mleka krowiego, koziego i owczego.
Jak wybrać dobry ser?
Planujesz kanapki z serem, tosty, a może chcesz zrobić sos serowy? Podstawą jest oczywiście dobry, jakościowy, prawdziwy ser. Na sklepowych półkach znajdziesz jednak wiele produktów. Pozornie są do siebie podobne, ale czy na pewno? Zobacz, na co zwrócić uwagę, by cieszyć się smacznym, ale i zdrowym serem!
1. Czysta etykieta
1 kilogram sera żółtego powstaje z minimum 10 litrów mleka! W Starej Mleczarni używamy aż 11 litrów mleka do wyrobienia kilograma sera. Niestety producenci często starają się „zaoszczędzić”, zamieniając prawdziwe mleko na ulepszacze, konserwanty lub barwniki. W efekcie taki ser ma gumową konsystencję, mdły smak i szybko przestanie nadawać się do spożycia.
Kupując sery, wybieraj te z clean label. To pojęcie używane w przemyśle spożywczym. Określa naturalne produkty wysokiej jakości, które nie zawierają w składzie sztucznych dodatków i polepszaczy. Czysta etykieta to gwarancja naturalności produktu i przejrzystości procesu produkcji. Wybieraj te sery, które mają krótki skład na etykietce.
2. Termin przydatności do spożycia
Kupując produkty spożywcze, warto zwrócić uwagę na datę ważności. Podejrzanie odległy termin może oznaczać, że ser jest nafaszerowany konserwantami.
Zależnie od gatunku sera termin przydatności odpowiednio zapakowanego produktu może wynosić od kilku tygodni do kilkunastu miesięcy. Sery białe i twarogi z natury są mniej trwałe. Najdłużej do spożycia nadają się twarde sery żółte.
Wybierając ser w opakowaniu, dokładnie sprawdź, czy nie zostało ono uszkodzone. Nieszczelnie zapakowany ser mógł stracić swoje walory.
3. Wygląd sera
Kaszëbsczi ma lekko chropowatą, jasną skórkę, Old Sellin ma cylindryczny kształt i jednolitą, jasną barwę, parmezan ma jasnożółty kremowy kolor i może delikatnie się kruszyć, mazdamer jest żołty i ma widoczne dziurki. Wygląd sera i jego skórki to efekt procesów dojrzewania. Każdy gatunek sera charakteryzuje się określonymi cechami zewnętrznymi.
Wybierając ser w sklepie, nie zawsze masz okazję sprawdzić jego zapach. Zwróć uwagę na wygląd! Jeżeli twój ulubiony ser jest jaskrawożółty, zapewne dodano do niego sztuczne barwniki. Gdy mozzarella lub twarożek wydają się zżółknięte, a ser żółty pokrył się jasnymi plamami, na pewno są nieświeże.
Po zakupie sera pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu. Więcej informacji na temat przechowywania sera przeczytasz w poradniku Starej Mleczarni: jak przechowywać ser?