Jak przechowywać ser? Praktyczny poradnik

Jak przechowywać ser? Praktyczny poradnik

Ser to niezbędny produkt w lodówce każdego smakosza. Żółte plastry stanowią dodatek do kanapek, miękka i lekka mozzarella uzupełnia sałatki, a pleśniowy brie i camembert goszczą na desce serów podczas odwiedzin przyjaciół. Ser ma jednak jedną małą wadę – może szybko się zeschnąć i stracić swoje walory. Tylko prawidłowe przechowywanie sera sprawi, że zachowa on smak i aromat nabyty podczas okresu dojrzewania. Na co, zwrócić uwagę odkładając kostkę lub plastry sera do lodówki? Sprawdź praktyczny poradnik Starej Mleczarni: jak przechowywać ser!

Jak przechowywać ser, by zachował smak?

Ser kupuje się nie po to, by leżakował w naszej lodówce! Wyroby serowarskie, jak każdy inny produkt spożywczy, mają określoną datę przydatności do spożycia i po otwarciu oryginalnego opakowania nie powinny leżeć zbyt długo. Podobnie jak podczas dojrzewania sera, tak i w przypadku dojrzewania kluczowe znaczenie ma:

  • temperatura,
  • wilgotność.

Temperatura przechowywania sera

Sery lubią delikatny chłód, ale nie zimno. Idealna temperatura przechowywania dla większości serów to od 2 do 6 stopni.

Jak przechowywać sery w lodówce? Sery świeże, takie jak mozzarella, umieść w najzimniejszym miejscu lodówki, czyli na samym dole. Sery twarde lub półtwarde, takie jak np. cheddar, ementaler czy parmezan, wolą nieco „cieplejsze” otoczenie – umieść je na górnych półkach lodówki. Warto wiedzieć, że sery wchłaniają zapachy z otoczenia. Dobrze jest zabezpieczyć je folią spożywczą lub trzymać w opakowaniu do przechowywania sera.

Zbyt wysoka temperatura może przyspieszyć procesy rozwoju bakterii, podczas gdy zbyt niska temperatura może wpływać na strukturę i smak sera.

Wilgotność przechowywania sera

Wilgotność może mieć znaczenie przy przechowywaniu niektórych gatunków sera. Sery pleśniowe lub kremowe potrzebują wilgotności, aby zachować charakterystyczną konsystencję i smak. Prawdziwy miłośnik sera powinien zainwestować w specjalny pojemnik z regulowaną wilgotnością.

Do prawidłowego przechowywania sera będą przydatne także papier pergaminowy do żywności czy folia przezroczysta. Takie zabezpieczenia pozwalają na swobodne oddychanie sera i jednocześnie zapewniają ochronę przed wpływem otoczenia i przenikaniem się smaków w lodówce. Warto jednak unikać nadmiernej wilgotności, która może sprzyjać rozwojowi pleśni.

Czy ser może się zepsuć?

Wszelkie zmiany w wyglądzie lub zapachu sera mogą świadczyć o zepsuciu. Jeżeli na białym serze pojawiają się żółte przebarwienia, a na żółtym – zielonkawe lub niebieskie plamy oznacza to, że ser się zepsuł. Zepsuć może się także ser pleśniowy.

Aby cieszyć się smakiem i aromatem ulubionej goudy, parmezanu czy gorgonzoli, nie kupuj serów na zapas. Twoje ulubione sery leżakowały już wystarczająco długo, więc nie potrzebują dodatkowych tygodni w twojej lodówce! Warto wiedzieć, że sery w plastrach można trzymać ok. 4 dni, natomiast sery w kawałku ok. 2 tygodni.

Pamiętaj także, by nie dotykać sera brudnymi rękami ani nie kroić go nożem, który był używany wcześniej do innych produktów. Takie działania sprawiają, że przenosimy bakterie na ser i przyspieszamy jego zepsucie. Każdy rodzaj sera może mieć specyficzne wymagania dotyczące przechowywania. Przy zakupie warto zasięgnąć informacji u sprzedawcy lub producenta w celu zachowania optymalnych warunków po zakupie. Odpowiednie przechowywanie pozwoli cieszyć się smakiem serów przez dłuższy czas

Masz pytanie, opinię, sugestię? Dodaj komentarz!