Muzyka sprzyja dojrzewaniu

Muzyka sprzyja dojrzewaniu

O tym, że krowy słuchają muzyki i ma to niezwykle pozytywny wpływ na właściwości i smak ich mleka już słyszeliśmy. Ale żeby muzykę puszczać… serom? W Szwajcarii we wsi Burgdorf, u producenta serów Emmentaler od września 2018 prowadzony jest eksperyment mający stwierdzić, czy muzyka (i rodzaj muzyki) mogą mieć wpływ na smak i jakość serów. Prowadzą go uczeni i studenci Uniwersytetu Berneńskiego. Pod otwartymi skrzyniami, w których dojrzewają kręgi serów, umieszczono głośniki, z których puszczana jest muzyka rozmaitych gatunków. Beat Wampfler […]

Chlorek wapnia – nieszkodliwy dodatek do żywności?

Chlorek wapnia – nieszkodliwy dodatek do żywności?

Chlorek wapnia (E509) to związek syntetyczny regulujący kwasowość. W przemyśle spożywczym jest wykorzystywany głównie jako substancja wiążąca, stabilizator. Jest obecny w wielu produktach, np. galaretkach, dżemach, powidłach, puszkowanych owocach i warzywach. W serowarstwie chlorek wapnia zwiększa krzepliwość mleka i wydajność sera (to znaczy, że z danej porcji mleka można przy użyciu chlorku wapnia wyprodukować więcej sera). Chlorek wapnia poprawia też jakość skrzepu i, co za tym idzie, konsystencję finalnego produktu serowarskiego. Jeśli w mleku jonów wapnia jest za mało (a […]

Czy wiecie, że najstarsze ślady produkcji sera pochodzą z Polski?

Czy wiecie, że najstarsze ślady produkcji sera pochodzą z Polski?

Jak podaje pismo “Nature”, zgodnie z badaniami archeologicznymi już w czasach neolitu na terenie naszego kraju produkowano ser. Prawdopodobnie był on produkowany na terenie obecnych Kujaw już 7500 lat temu! Przeprowadzono analizę chemiczną ceramiki neolitycznej znalezionej na terenie Kujaw. Odnalezione naczynia posiadały dziury do odsączania, kształt naczyń sugerował także, że mogły służyć do produkcji sera. Potwierdziła to analiza – znaleziono na nich pozostałości mleka. Trudno określić, w jaki sposób ówcześni ludzie opracowali technikę fermentacji mleka i ile czasu zajęło im […]