Chlorek wapnia – nieszkodliwy dodatek do żywności?

Chlorek wapnia – nieszkodliwy dodatek do żywności?

Chlorek wapnia (E509) to związek syntetyczny regulujący kwasowość. W przemyśle spożywczym jest wykorzystywany głównie jako substancja wiążąca, stabilizator. Jest obecny w wielu produktach, np. galaretkach, dżemach, powidłach, puszkowanych owocach i warzywach. W serowarstwie chlorek wapnia zwiększa krzepliwość mleka i wydajność sera (to znaczy, że z danej porcji mleka można przy użyciu chlorku wapnia wyprodukować więcej sera). Chlorek wapnia poprawia też jakość skrzepu i, co za tym idzie, konsystencję finalnego produktu serowarskiego. Jeśli w mleku jonów wapnia jest za mało (a […]

Czy wiecie, że najstarsze ślady produkcji sera pochodzą z Polski?

Czy wiecie, że najstarsze ślady produkcji sera pochodzą z Polski?

Jak podaje pismo “Nature”, zgodnie z badaniami archeologicznymi już w czasach neolitu na terenie naszego kraju produkowano ser. Prawdopodobnie był on produkowany na terenie obecnych Kujaw już 7500 lat temu! Przeprowadzono analizę chemiczną ceramiki neolitycznej znalezionej na terenie Kujaw. Odnalezione naczynia posiadały dziury do odsączania, kształt naczyń sugerował także, że mogły służyć do produkcji sera. Potwierdziła to analiza – znaleziono na nich pozostałości mleka. Trudno określić, w jaki sposób ówcześni ludzie opracowali technikę fermentacji mleka i ile czasu zajęło im […]